Vágólapra másolva!
Lezárult az egyeztetés a gazdákkal a vörösiszapos földekről, az már biztos, hogy 99 gazda az államnak ajánlotta fel a szennyező anyaggal elöntött termőföldjét, de a 300 tulajdonos döntését még összegzik.
Vágólapra másolva!

Az eddigi adatok szerint 99 gazda ajánlotta fel a vörösiszappal elöntött termőföldjét az államnak - mondta Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottja. Mintegy 300 tulajdonost kerestek meg levélben, felajánlották nekik, hogy eladhatják, elcserélhetik vagy esetleg megtartják a földjeiket. Az egyeztetés már lezárult, de a beérkezett adatokat még összesítik.

Közben Kolontáron az új védvonalak melletti területről is elkezdték elszállítani a vörösiszapot Kolontáron. Eddig mintegy 800 köbméter anyagot vittek a X-es kazetta melletti tárolóba az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint. A veszélyes hulladékot a megerősített szentkúti hídon keresztül viszik a lerakóba. Kolontáron folyamatosan építik a lakóparkot kiszolgáló szennyvízcsatornát és vízvezetékrendszert, az építkezésen több mint 100-an dolgoznak.