Atkári: Megszorítások várhatók a fővárosban az adósságok miatt

Vágólapra másolva!
Budapest adósságállománya eléri a kritikus, 200 milliárd forint feletti szintet, emiatt megszorítások várhatók - mondta Atkári János a Magyar Nemzetnek a jövő évi gazdálkodási koncepcióról.
Vágólapra másolva!

A fővárosi uniós beruházások önrészére lehívandó, év elején felvett negyvenmilliárd forintos hitellel az önkormányzati adósságállomány eléri a 200 milliárd forint feletti szintet. "Emiatt megszorítások várhatók" - mondta a Magyar Nemzetnek Atkári János a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésére beterjesztett, 2011-es gazdálkodási koncepcióról.

Tarlós István főpolgármester pénzügyi tanácsadójának elmondása szerint a fővárosi önkormányzat októberben 56 milliárdot mutató költségvetési hiánya négy évre valójában 160 milliárdos lyukat jelent, és ebben nincs benne a kormányzati döntésre váró BKV-finanszírozás.

Az összességében 800 milliárd forintot meghaladó belső-külső adósságállománnyal küszködő BKV ügyét leválasztották a költségvetésről, mert "ezt a romhalmazt...csak állami szerepvállalással lehet eltakarítani" - mondta Atkári János a lapnak.

A lap úgy tudja, hogy a 2011-es gazdálkodási koncepció jelentősen visszafogja a fejlesztéseket. Ilyenek az útfelújítások, a kerékpárút-építések, a parkfenntartási kiadások, benne a városligeti tó és környéke felújítása. Atkári János szerint Budapest önkormányzata a takarékoskodással négy év alatt 80 milliárdot nyerhet.