Apróhirdetésben gúnyolódnak Schmitt Pál bakijain

Schmitt Pál köztársasági elnök a Néprajzi Múzeumban, ahol egyetemi tanári kinevezéseket adott át
Vágólapra másolva!
Jó helyesírással rendelkező, diszkrét korrektort keres egy apróhirdetés, amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal nevében adott fel valaki. Az ismeretlen azon gúnyolódik, hogy a magyar nyelv művelését fontosnak tartó Schmitt Pál államfő beszéde több helyesírási hibával jelent meg a hivatal honlapján.
Vágólapra másolva!

A Köztársasági Elnöki Hivatal nevében keres helyesírás-ellenőrző korrektort egy ismeretlen az Expressz hirdetési újság internetes oldalán. A hirdetés szerint a jelentkező kiváló helyesírással és széles körű olvasottsággal bírjon, feladata pedig "különféle szövegek helyesírásának megfelelő színvonalú ellenőrzése" lenne, amelyek közt beszédek, sajtóközlemények és hosszabb, "akár 50-100 oldalas beadványok" is lehetnek. A hirdetés szerint fontos követelmény a diszkréció is.

Cserében az ismeretlen hirdető "Budapest I. kerületben szép, tágas, hosszan bejárható, magas presztízsű irodakomplexumot, tisztességes - de nem pofátlan - fizetést és remek munkahelyi hangulatot, jó kedélyű vezetőt" kínál. A hirdetéshez csatolt képen a hivatalnak otthont adó Sándor-palota látható. A hirdetés szövege hemzseg a helyesírási hibáktól.

A hirdetés valószínűleg fricska, erre utal a kapcsolattartó megadott e-mail címe. A hirdető feltehetően azon gúnyolódik, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök újévi beszédének leirata több súlyos helyesírási hibával jelent meg január 1-jén a hivatal honlapján. A Himnusz első két sorában például összesen három hibát lehet felfedezni. A hivatal elismerte a hibákat, amelyek többségét már január 1-jén javították.

Schmitt számára azért lehetnek különösen kínosak az ilyen hibák, mert megválasztása előtt azt mondta, hogy egyik legfontosabb feladatának a magyar nyelv védelmét, művelését tekinti majd. Ősszel ennek ellenére Schmitt olyan javaslatot juttatott el az új alkotmányt előkészítő bizottsághoz, amely több fogalmi félreértést és számtalan nyelvi és helyesírási hibát tartalmazott. Kiss Norbert hivatalvezető akkor azt mondta: Schmitt nem látta a javaslatot, amelyet a hivatal készített.