A szaktárca szerint az EU nem tiltakozott a sertéshús-korlátozások miatt

Vágólapra másolva!
A vidékfejlesztési tárca szerint Magyarország nem kapott hivatalos megkeresést az Európai Bizottságtól, hogy szüntesse meg a dioxinbotrány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket. A Bruxinfo brüsszeli forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az Európai Bizottság aránytalannak tartja a magyar intézkedéseket. A németországi dioxinszennyezés is szerepel a tagországok mezőgazdasági minisztereinek hétfői brüsszeli találkozóján.
Vágólapra másolva!

Magyarország nem kapott hivatalos megkeresést arról, hogy az Európai Bizottság a dioxinbotrány miatt bevezetett magyarországi korlátozó intézkedések megszüntetését kérné - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium hétfőn.

A BruxInfo hírportál korábban bizottsági forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az Európai Bizottság "egészségügyi biztosa aránytalannak tartja, hogy a budapesti hatóságok átmenetileg korlátozzák a Németországból származó összes élősertés feldolgozását, és a teljes hús-termékpaletta felhasználását és forgalmazását". A BruxInfo szerint a bizottság legfőbb problémája, hogy a magyar hatóságok túl széles körben alkalmazzák a korlátozásokat, olyan termékkategóriáknál is, amelyek nem fertőződhettek dioxinnal.

Mint arról korábban beszámoltunk, a vidékfejlesztési miniszter a múlt héten szerdán rendelte el a német sertéshúsok kötelező dioxinvizsgálatát. Fazekas Sándor a német dioxinbotrány miatt a közvetlenül vagy közvetetten Németországból származó friss és fagyasztott sertéshús, sertéshúskészítmények, valamint élő sertés felhasználásának és forgalmazásának átmeneti korlátozását rendelte el február 28-ig.

Január elején vált ismertté, hogy egy schleswig-holsteini tápkeverő üzemben hónapokon át ipari célra szánt zsiradék került állati takarmányokba, amelyekből több ezer németországi állattenyésztő telepre szállított a cég. A zsiradék dioxint is tartalmazott, a veszélyes vegyületet utóbb kimutatták tojásban, tojótyúkok és vágósertések szervezetében.