A gyerekek miatt harapott eddig a Médiatanács

Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke
Vágólapra másolva!
Káromkodó celebekkel, egy virtuális kiskakassal és erőszakos jakuzákkal is foglalkozott már az október óta működő Médiatanács, amely az RTL Klub ellen egy bűnügyi hír, a Tilos Rádió ellen pedig egy trágár, angol nyelvű zeneszám miatt indított vizsgálatot. Az akkor még a régi médiatörvény alapján dolgozó tanács a legtöbb eljárást a gyerekek védelmére hivatkozva indította, de foglalkozott MSZP-s és jobbikos panasszal is. A legmagasabb büntetést eddig egy magyar hírességek párkereséséről szóló valóságshow miatt szabta ki a tanács.
Vágólapra másolva!

Egy durva gyilkosságról szóló hír miatt az RTL Klub ellen, egy obszcén szövegű rapszám miatt pedig a Tilos Rádió ellen indított eljárást az októberben megalakult Médiatanács. Az RTL esetében az volt a tanács kifogása, hogy a hírolvasó csak a hír felkonferálásának legvégén jelentette be, hogy a "nyugalom megzavarására alkalmas képi és hanghatások következnek", a készítők a riportban "hatásvadász" módon, a gyilkosság brutalitását hangsúlyozták, és a felkavaró képeket kiskorúak is láthatták, mert a Barátok közt című sorozat szünetében sugározták. A Tilos Rádió ellen Ice-T egyik dala miatt indítottak vizsgálatot, mert a trágár szövegű számot a tanács szerint csak 21 és hajnali 5 óra között adhatták volna le, ehhez képest 17.53 perckor hangzott el.

A Médiatanács és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, Szalai Annamária október 12-i sajtótájékoztatóján azt mondta az MTI szerint, hogy a hatóság feladata "mindenekfelett" a közösség jogainak képviselete, de az alkotmányos alapjogok érvényesülését, a kiskorúak védelmének érvényesülését is fokozottan szem előtt tartja majd. A közösség érdekeit hangsúlyozta Szalai akkor is, amikor november végén egy médiakonferencián az azóta elfogadott új médiatörvényről beszélt. "Eljött a lehetőség, hogy újraszabjuk a médiavilágot" - jelentette ki Szalai az MTI szerint, és hozzátette, hogy az új törvénycsomagban a vélemény-, a szólás-, a sajtószabadság már nem öncél, hanem a közösség érdekét, a társadalom integritását szolgálja.

Az [origo] arra volt kíváncsi, hogy a Szalai által említett új szemlélet milyen módon jelenik meg a Médiatanács döntéseiben. A tanács október közepe óta dolgozik hivatalosan, honlapján három októberi és három novemberi ülés jegyzőkönyve találhatók meg. Az NMHH kommunikációs osztályának munkatársa kedden az [origo]-nak azt mondta, az oldalra folyamatosan kerülnek majd fel az újabb jegyzőkönyvek és határozatok is. Ezekről összesítést kértünk a médiahatóságtól, amelynek elkészítéséhez az NMHH munkatársa türelmet kért a szükséges adatok összegyűjtéséig. Mivel a megismerhető októberi és novemberi jegyzőkönyvek születése idején még a régi médiatörvény volt érvényben, így azok alapján nem lehet megítélni, hogy hogyan alkalmazza a tanács a számára széles jogköröket biztosító új médiatörvényt. Kiderül viszont a határozatokból, hogy eddig milyen kihágásokat éreztek leginkább problémásnak a tanács tagjai.

Trágár kifejezések és erőszakos jakuzák

Szalai korábbi közlése szerint a Médiatanács "komoly ügyhátralékot" örökölt elődjétől, az ORTT-től. Az októberi és novemberi határozatok többsége olyan műsorokkal foglalkozik, amelyeket a Médiatanács megalakulása előtt sugároztak. A két hónapban a frissen megalakult Médiatanács hat ülést tartott, amelyeken 59 alkalommal kerültek elő tévé- és rádióműsorok tartalmi kérdései, részben panaszok alapján, részben hivatalból indult eljárásokban. A tanács összesen 25 műsor ellenőrzését rendelte el, 7 alkalommal a legenyhébb szankciót alkalmazta, vagyis figyelmeztette a szolgáltatókat a jogsértés megszüntetésére, 10 esetben bírságot szabott ki, 8 panaszt pedig nem vizsgált részletesen, hanem lezárta vagy elnapolta az ügyet.

A panaszok és eljárások közül 28-at indokoltak egyértelműen azzal a panasztevők vagy a hatóság tagjai, hogy az eljárást a kiskorúak védelmére vonatkozó szabályok megszegése indokolja. Az ilyen esetek többségében azt kifogásolták, hogy a műsorszámokat rossz kategóriába sorolták vagy nem megfelelő időpontban sugározták. A kiskorúak védelmére hivatkozott egy magánszemély, akinek panaszára hatósági vizsgálat indult az RTL Klub Heti hetes című műsorának április 25-i adása miatt. A panaszos szerint a műsorban "trágár kifejezések" hangzottak el, melyek veszélyeztették a kiskorúak egészséges erkölcsi fejlődését. Egy alkalommal a Duna Tv-t figyelmeztették, mert rossz kategóriába sorolta a Szonatina című, a jakuzák életét bemutató, erőszakos jeleneteket is tartalmazó filmet.

Forrás: [origo]
A Szonatina című film sugárzását is érték kifogások

Nem minden esetben értett egyet a tanács a kiskorúak védelmét kifogásoló panaszokkal. Két magánszemély az RTL több sorozatát bepanaszolta a szerintük rossz korhatár-besorolás miatt, de a tanács nem rendelt el ellenőrzést.

Volt olyan panasz is, amely gyerekműsort érint, de nem derül ki egyértelműen, hogy mi volt a kifogás alapja. Egy magánszemély találta problémásnak az MTV 2-es csatornáján még október 10-én reggel 8 órakor sugárzott Gino, a virtuális kiskakas című műsorát. Az nem derül ki a tanács jegyzőkönyvéből, hogy mi volt a panaszos kifogása. A Port.hu ismertetője szerint az olasz gyerekrajzfilm elég ártalmatlannak tűnik: "Ginót, az énekes sztárt elrabolják, és bekerül a számítógép fogságába, virtuális kiskakassá válik. Colby főnök, a terv kiagyalója az egész emberiséget szeretné rabul ejteni, hogy megvalósítsák az elképzelését. Bár az agyafúrt kiskakas először ellenáll a digitalizálásnak, de hamarosan meglátja Ginát, a képernyővédőt, és azonnal megszereti a szép kis csirkét." A tanács úgy döntött, ellenőrzi a műsort.

Több panasz érkezett és több eljárás indult politikai, közéleti műsorok miatt is. Az MTV és a Duna Tv szeptember 13-i Híradó-ját szintén egy magánszemély panaszolta be, aki szerint a két műsor nem felelt meg a közszolgálati műsorszolgáltatókra vonatkozó átfogó, elfogulatlan, hiteles és pontos tájékoztatás szabályainak. A hatóság ebben az esetben ellenőrzést rendelt el. Egy másik magánszemély a Hír Tv egyes műsorai alatt futó információs sáv tartalma miatt tett panaszt.

Októberben két panasz is a tanács elé került az Echo TV Korrektúra című, Bayer Zsolt újságíró által vezetett műsorával szemben, de a testület nem látta szükségesnek, hogy ezekben az esetekben eljárást indítson. Novemberben a tanács elé került két olyan panasz is, amely a politika felől érkezett. A Jobbik sajtóosztályának vezetője a Magyar Rádió egyes hírműsorainak tartalmát kifogásolta, ami miatt a tanács egyhetes ellenőrzést rendelt el. Az MSZP újságíró tagozatának elnöke pedig az MTV Az Este című műsorát kifogásolta.

Büntetések 42 ezertől 7 millióig

Októberben a Tv2 műsoraira szabta ki a tanács a legnagyobb büntetést. A csatornát 6,1 millió forintra büntették a 2010. március 17-én sugárzott Aktív című műsor és annak előzetesei miatt. A tanács szerint a műsor előzeteseit rossz kategóriába sorolta a csatorna. A Tv2-nek 5,7 millió forintot kell fizetnie az április 11-én kora este sugárzott Nagy franc a kis francia című film miatt, illetve 1,9 milliót az áprilisban sugárzott Avatar című rajzfilm miatt is. A Hálózat Tv-re 150 ezer forintos bírságot szabtak ki Az utca császárai című film nem megfelelő időpontban való sugárzásáért.

Novemberben a legmagasabb, egyösszegű büntetést a Tv2-re szabta ki a tanács. A magyar hírességek párkeresésének viszontagságait bemutató Édes négyes című műsor több részét és előzetesét a hatóság szerint nem megfelelő időpontban és nem megfelelő besorolással sugározta a csatorna. A Tv2 a decemberi összesítés szerint már százmilliós büntetésnél járt. Az RTL Klubot egy májusi műsor korhatár-besorolása miatt büntették meg. A nyakörv című műsor hibás besorolása és a műsor előzetesének nem megengedett időpontban való sugárzása miatt az RTL 6,9 millió forint büntetést kapott. A csatorna kapott egy másik, közel 6 milliós büntetést is a Veszélyes kölkök című műsorért, mivel a hatóság szerint a csatorna nem megfelelő időpontban sugározta az adást.

Az egyik legalacsonyabb büntetést a Duna tévé kapta, amiért a hatóság szerint rossz időpontban sugározta a Kopaszkutya című 1981-es készítésű magyar filmet, amelyben az addig nagyobb nyilvánosságot nem igazán kapott Hobo Blues Band zenészei játszották a főszerepeket. A kihágásért a Dunát 42 ezer forintra büntették.

Nem megfelelő időpontban
A Médiatanács két határozatot hozott az [origo] kiadója, az Origo Zrt. által üzemeltetett tévécsatornák, a Life Network és az Ozone Network ellen. A határozat szerint a két csatorna tavaly júliusban összesen 9 alkalommal nem megfelelő időpontban sugározott egy műsort és annak előzeteseit, a műsort pár másodperccel a megengedett időpont előtt kezdték sugározni. A Médiatanács a legenyhébb szankciót szabta ki, felszólította a két csatornát a kifogásolt magatartás beszüntetésére.