A Financial Times nem adna időt a médiatörvény megváltoztatására

Vágólapra másolva!
Orbán Vikor pénteken megjelent írása mellett a Financial Times szerkesztőségi cikke is Magyarországgal foglalkozik. A gazdasági lap szerint a médiatörvényt újra kell gondolni, és Orbánék jobban tennék, ha még az Európai Bizottság döntése előtt kijavítanák a hibáit.
Vágólapra másolva!

Tétova rajtot vett a magyar EU-elnökség a Financial Times szerint. A gazdasági lap pénteken Orbán Viktor írása mellett közölt szerkesztőségi cikkében azt írja, Magyarország "veszéllyel táncol", a médiatörvényt pedig újra kellene gondolni. A cikk szerint a médiatörvény egyik legaggályosabb pontja az, hogy "bénítóan magas büntetéseket szabhatnak ki a sajtótermékekre a törvényben vázlatosan meghatározott szabálysértésekért". Azt is a kormány szemére vetik, hogy a törvény végrehajtását ellenőrző Médiatanácsot kilenc évre választott Fidesz-jelöltekkel töltötték fel.

A Financial Times felidézi, hogy a magyar kormány szerint a törvény hasonló más európai országok média-szabályozásához. "Ez igaz lehet. De a hasonló országokban, például Olaszországban, nem is szeplőtlen a sajtószabadság. Ezen túl nem biztos, hogy azok a törvények, amelyek működnek az egyik országban, jók lesznek Magyarországon is" - írja a lap.

A cikk szerint a rendszerváltás óta több európai országban születtek olyan törvények, amelyek "rosszul néztek ki papíron", de végül nem sértették meg velük a szabadságjogokat. "A magyar médiatörvény újabb példa lehet erre" - írják, de megjegyzik, nem jó abban bízva törvényeket alkotni, hogy azokat majd a politikusok nem fogják kihasználni. "Az új törvény kockázatai akkor is öncenzúra-hangulatot teremtenek, ha a drákói büntetéseket soha nem fogják kiszabni" - írják.

A lap emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor azt mondta: ha az Európai Bizottság vizsgálatának eredménye indokolja, készek lesznek változtatni a törvényen. "Budapest megspórolhatná a bizottság idejét, és maguktól is megváltoztathatnák a törvényt" - zárják a cikket.