A magyarok több kenőpénzt fizetnek, mint három éve

Vágólapra másolva!
A magyarok háromnegyede szerint az elmúlt években tovább nőtt a korrupció, és ők is több kenőpénzt fizettek - derül ki a Transparency International 2010-es korrupciós jelentéséből. Világszerte a rendőröknek fizetik a legtöbb csúszópénzt, a magyarok viszont a legtöbbet az egészségügyben adnak, főként azért, hogy hozzájussanak bizonyos szolgáltatásokhoz.
Vágólapra másolva!

A magyarok 75 százaléka szerint az elmúlt három évben nőtt a korrupció az országban. Ez egész Európában a második legrosszabb arány, nálunk csak Románia vélekedett lesújtóbban - derül ki a Transparency International Globális Korrupciós Barométer felméréséből.

A kutatás szerint a magyarok a pártokat tartják legkorruptabbnak, őket az üzleti szektor képviselői, majd a parlament követi. A világviszonylatban igen korruptnak ítélt rendőrségről viszont a magyarok alig 13 százaléka gondolja, hogy megvesztegethető.

Magyarországon a legtöbb kenőpénzt tavaly az egészségügyben fizették a megkérdezettek. Míg 2009-ben a válaszadók 18 százaléka adott hálapénzt az egészségügyben, addig 2010-ben már 26 százalékuk. Világviszonylatban ezzel szemben a rendőröket vesztegették meg a legtöbben, a megkérdezettek mintegy 31 százaléka. Magyarországon ez a szám 2,3 százalék.

A magyarok nagy része azért ad csúszópénzt, hogy ezzel valamely szolgáltatást igénybe tudjon venni, kisebb részük azért, hogy meggyorsítsa az ügyét. Mintegy tizedük pedig azért, hogy "elkerülje a problémákat a hatóságokkal".

Jelentenék a korrupciót, de mégsem teszik

A korrupciót egyértelműen elítélik az emberek, sőt saját bevallása szerint a megkérdezettek 90 százaléka jelentené is, ha korrupciós esettel találkozna. Ezzel szemben a tavalyi felmérésből kiderült, hogy a korrupcióval szembesülő emberek 63 százaléka valójában mégsem jelentette az esetet.

"Az állampolgárokat motiválni kell arra, hogy maguk lépjenek fel a korrupció ellen, és ne fogadják el a jogsértéseket. A közérdekű bejelentők védelmét törvényi szinten garantálni kell, és a végrehajtáshoz megfelelő intézményi keretek felállítása szükséges" - véli Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.

A Transparency International megbízásából készült idei Globális Korrupciós Barométer 86 ország több mint 91 000 állampolgárának véleményét tükrözi. Magyarországon 1000 fős mintán zajlott a lekérdezés, 2010 nyarán.