Tizenhatezren maradtak áram nélkül az ónos eső miatt

hó, havazás, tél, téli időjárás
Vágólapra másolva!
Már csak az ország északkeleti részén van érvényben narancssárga riasztás, de az este folyamán itt is feloldásra kerül. A szerdai ónos eső miatt tizenhatezer ember áramellátás nélkül maradt a Nyírségben és a Jászságban. Országszerte több vonalon késnek a vonatok.
Vágólapra másolva!

Már csak Észak-Magyarországon van érvényben narancsszínű riasztás, de ott is fokozatosan oldják fel, az este során teljesen feloldhatják - közölt az [origo]-val az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerda este nyolckor. Az ónos eső egyre kisebb területre szorul vissza, jelenleg az ország déli, északkeleti részén vannak folyamatosan csillapodó esőzések. Országszerte takarítják az utakat, de a közlekedést több helyen nehezíti a mostoha időjárás, sok a baleset. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. hómunkásokat vesz fel éjszakai munkára.

Kedd regge az OMSZ szinte az egész ország területére érvényes narancsszínű riasztást lépetett érvénybe. A várható időjárásról ebben a cikkünkben olvashat bővebben, itt pedig megnézheti, milyen közlekedési veszélyekre figyelmeztet a rendőrség, itt pedig arról olvashat, hogy milyen problémákat okoz az időjárás külföldön.

Tizenhatezren maradtak áram nélkül

"A rendkívüli időjárás miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 12 ezer, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig 4.733 háztartás maradt áram nélkül" - közölte szerda éjjel Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Az áramkimaradást az ónos eső miatt kialakult jegesedés miatt leszakadt vezetékek okozták. Az áramszolgáltatás helyreállítása érdekében a katasztrófavédelem és a területen működő szolgáltató, az E.ON Titász Áramszolgáltató közösen dolgozik. A szóvivő szerint a szolgáltató a hiba elhárításához szükséges valamennyi információt megkapta és megkezdte a hiba helyreállítását.

Késnek a vonatok

Az ország vasúthálózatán, több vonalon is biztosítóberendezési, és váltóállítási nehézséget okoz az ónos eső. A vonalakon napközben 361 fő saját és 68 munkatárs végezte a hó- és jégmentesítést - olvasható a MÁV közleményben. Az éjszakai órákra a MÁV 204 saját és 197 külsős munkatárs tisztítja és jég mentesíti a peronokat, lépcsőket és a váltókat.

A Budapest-Pécs vonalon a biztosítóberendezési áramköröket tett zárlatossá a jég, így ezen a vonalon 35-40 perc késések is előfordultak. Az ónos eső váltóállítási nehézségek okozott Pusztaszabolcs-Dunaújvárosi szakaszon, a Budapest-Esztergom vonalon, a Budapest-Vác-Szob vonalon. A Budapest-Szolnok-Nyíregyháza-Záhony vonalon a nehezen állítható váltók miatt is késések alakultak ki.

Sok baleset történt

A tűzoltókhoz körülbelül kétszáz riasztás érkezett az időjárás miatt szerda reggel 7 és délután 5 óra között. A legtöbbször közlekedési balesetekhez kellett vonulniuk, mivel sok autó csúszott árokba, vagy koccant össze az ónos eső miatt, de vizet szivattyúzni, fákat kivágni is hívták őket. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint az időjárás Vas, Zala, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében okozta a legtöbb gondot

A tűzoltóknak az M3-as autópályán több balesethez is vonulniuk kellett szerdán. A 141-es kilométerszelvényben hét jármű karambolozott, alig száz méterrel odébb egy teherautó csúszott az árokba, a 148-as kilométerszelvényben pedig ugyancsak egy teherautó szenvedett balesetet: szalagkorlátnak ütközött. Karambol történt a 86-os főúton is, itt két teherautó hajtott egymásnak.

Az ónos eső sok balesetet okozott Fejér megyében is : két autó is szalagkorlátnak ütközött az M7-en, egy nyerges vontató keresztbe fordult, majd felfutott a szalagkorlátra. Az autópályán ugyancsak szalagkorlátnak csapódott egy autós, míg a 62-es úton Perkátánál két kamion ütközött össze. A megyében emellett három autó is árokba csúszott, egy Székesfehérváron, egy Bicskénél, egy pedig a 6-os úton Dunaújváros és Rácalmás között. Utóbbinál a vezetőt a mentő vitte el.