Huszonkét milliárd forintba kerül majd a magyar EU-elnökség

Vágólapra másolva!
Várhatóan nyolcvanmillió euróba, azaz több mint 22 milliárd forintba kerül majd a 2011 első félévében esedékes magyar EU-elnökség. A Külügyminisztérium szerint takarékos a költségvetés.
Vágólapra másolva!

Várhatóan 80 millió euróra (22,5 milliárd forintra) tehető a 2011 első félévében esedékes magyar uniós elnökség összköltsége - jelentette be Bakos Piroska, a magyar EU-elnökség szóvivője Budapesten.

A Külügyminisztérium által szervezett háttérbeszélgetésen a szóvivő korábbi példákat említve elmondta, hogy Franciaország 150 millió eurót, a Cseh Köztársaság 130 milliót, Svédország pedig 80-90 millió eurót költött az elnökségére, azaz más tagállamokéhoz képest a magyar "viszonylag takarékos" költségvetés lesz.

Ebbe az összegbe a szóvivő szerint már beleszámolták a korábbi évek felkészülési költségeit is. Urkuti György, a Külügyminisztérium EU-elnökségi kommunikációs főosztályvezetője közölte: sokat spóroltak egyebek mellett azon, hogy megvonták az előző kormány által bevezetett úgynevezett elnökségi pótlékot, illetve a külképviseletek állományát is kisebb mértékben növelték, mint ahogyan azt eredetileg tervezték.