Három hét után ítélte oda a BKV-nak megígért támogatást a kormány

Vágólapra másolva!
A kormány döntése után három héttel, szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben az a határozat, amely megadja azt a 12,5 milliárd forintos támogatást a BKV-nak, amellyel elkerülhető, hogy a társaság csődbe menjen. Tarlós István szerda reggel már a tévében panaszkodott a késlekedés miatt.
Vágólapra másolva!

Három hét után ítélte oda a kormány a BKV-nak megígért 12,5 milliárd forintos rendkívüli támogatást. A szerdai Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból kiderül, hét és félmilliárd forint rendkívüli támogatást nyújt a kormány a fővárosi önkormányzatnak a közösségi közlekedés zavartalan működésének biztosítása érdekében az idei költségvetési tartalék terhére, ezen kívül készpénzfizetési kezességet vállal a BKV 5 milliárd forintos tartozására és annak kamataira.

Az Orbán Viktor kormányfő által aláírt határozat kiköti, hogy a 7,5 milliárdos támogatást soron kívül folyósítsák, és a kezességvállalás során is tekintsenek el a formaságoktól a sürgősség miatt.

A beígért támogatás késlekedése miatt szerda reggel már a tévében panaszkodott Tarlós István főpolgármester. A politikus a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában érthetetlennek nevezte, hogy a két és fél hete hozott kormánydöntés ellenére nem érkezett meg a pénz a fővároshoz, illetve a közlekedési vállalathoz. Azt mondta, nem tudja eldönteni, hogy "képességbeli problémák vannak ebben a minisztériumban, a miniszterelnök úrra haragszanak, vagy rám haragszanak, vagy Budapestre, egyszerűen érthetetlen (...) nem tudom mire várnak".

A kormány eredetileg november 10-i ülésén döntött arról, hogy megadja, a még a Bajnai-kormány által Demszky Gábornak megígért támogatást, hogy a BKV elkerülje a csődöt.

Tarlós a televízióban azt is közölte, a BKV-dolgozók meg fogják kapni a bérüket, de hozzátette, hogy a közlekedési vállalat "szörnyű helyzetben van", mivel hiányzik körülbelül 800 milliárd forint. Ezt a helyzetet szerinte nem lehet lokális ötletekkel megoldani, "nincs az a zseni, aki a főváros jelenlegi mozgásterében erre a szituációra megoldást tudjon adni". Ebben az állam vagy segít, vagy pedig az ígéreteinkkel együtt - legalábbis rövid távon - kudarcot fogunk vallani - mondta Tarlós.