A téli közlekedés veszélyeire figyelmeztet a rendőrség

Vágólapra másolva!
A téli közlekedés fokozott veszélyeire figyelmeztet a rendőrség, amely a közlekedőknek azt ajánlja, még jobban ügyeljenek saját, és a többi úton lévő biztonságára. Nem árt meleg ruhával, étellel készülni arra az esetre, ha valaki elakad a hóban, és az elcsúszás veszélye miatt óvatlan gyalogosokra is még jobban oda kell figyelni.
Vágólapra másolva!

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a kialakult időjárási helyzet miatt arra kéri az útnak indulókat, hogy a szokottnál is jobban figyeljenek saját maguk és a közúti közlekedésben résztvevők biztonságára. Az országos hóhelyzetet, és az emiatt bekövetkezett balesetekről folyamatosan frissülő cikkünkből tájékozódhat.

A rendőrségi honlapon megjelent közleményben részletes tanácsokkal szolgálnak a közlekedőknek, így figyelmeztetnek a téli gumik fontosságára, amelyekkel rövidebb az autók fékútja is.

Ha hosszú útra indulunk, tanácsos az induláskor a gépjárművet teletankolni, az ablakmosót fagyálló folyadékkal feltölteni, az akkumulátor kapacitását ellenőrizni, hóláncot, illetve hólapátot vinni - olvasható a közleményben. Ezen kívül tanácsos némi ételről és italról, meleg ruházatról és meleg takaróról gondoskodni, mert ezek jó szolgálatot tehetnek, ha valaki elakad az autójával, vagy torlódás miatt vesztegelni kell valahol. Különösen figyelni kell erre, ha gyereket szállítanak az autóban - teszik hozzá.

Havas időben - különösen a hegyvidékeken - hasznos a hólánc, tovább számítani kell arra, hogy a havas úton az autó könnyebben megcsúszik - olvasható a közleményben. A gyalogosok a csapadékos, illetve csúszós úttesten lassabban közlekednek, az eleséstől, az elcsúszástól való félelem eltereli a figyelmüket, s kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire.