Megkezdődött Budaházy pere a rendőrség ellen

Vágólapra másolva!
Megtartották az első tárgyalását annak a pernek, amelyet Budaházy György indított a rendőrség ellen, amiért egy két évvel ezelőtti tüntetésen anélkül állították elő, hogy közölték volna vele annak okát. A rendőrség korábban azt állította, hogy az azóta többek között terrorcselekményekkel is megvádolt Budaházy ellenszegült az intézkedésnek, és ezzel szabálysértést követett el.
Vágólapra másolva!

Kedden megkezdődött Budaházy Györgynek az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) ellen indított közigazgatási pere, amelyben a felperes egy rendőrségi határozat felülvizsgálatát kéri. A Fővárosi Bíróság közigazgatási kollégiuma a keddi tárgyaláson iratismertetést tartott.

A keresetlevél szerint 2008. október 23-án a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak a Déryné közbe bejelentett rendezvényéről Budaházy György több emberrel együtt át akart menni a Magyarok Világszövetsége Astoriánál tartott rendezvényére, de a Bajcsy-Zsilinszky útnál a rendőrök meggátolták a továbbhaladásban, intézkedtek vele szemben, majd előállították. Az intézkedés okáról azonban nem tájékoztatták, és ezért Budaházy György panaszt tett.

A panasz ügyében első fokon a Készenléti Rendőrség parancsnoka hozott határozatot. Ezt másodfokon helybenhagyta az ORFK rendészeti igazgatója által hozott határozat. Az elsőfokú határozatban megállapították, hogy mivel az intézkedést nagy tömegben hajtották végre, az intézkedés tényét az intézkedő rendőr a felperessel nem tudta közölni. Az intézkedés okát az intézkedés befejezésekor jelölték meg, és a rendőrség szerint Budaházy György szabálysértést követett el azzal, hogy ellenszegülést tanúsított a jogszerű intézkedéssel szemben.

Az egyebek mellett terrorcselekmény elkövetésével is vádolt és ezért már több mint egy éve előzetes letartóztatásban lévő Budaházy keresetében a rendőri intézkedés jogszerűtlenségének megállapítását és erre vonatkozóan az alperesi határozat elsőfokú határozatra is kiterjedő hatályon kívül helyezését, valamint a hatóság új eljárásra kötelezését kéri. A tárgyalást 2011. január 24-re elhalasztották.

Budaházy György 2009. június 19-én került előzetes letartóztatásba. Terrorcselekmény bűntettével, továbbá aljas indokból, felbujtóként elkövetett súlyos testi sértés bűntettével vádolta meg a főügyészség, a pere folyamatban van.