Hoffmann Rózsa nem kér Pokorni "üzengetéséből"

Hoffmann  Rózsa, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselője
Vágólapra másolva!
Visszaszólt a felsőoktatási törvény koncepcióját kritizáló Pokorni Zoltánnak Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, aki közölte: nem a sajtón keresztül kellene üzengetni a koncepcióról. Bár Pokorni korábban azt állította, hogy nem volt lehetősége egyeztetni a KDNP-s politikussal, és ezért fordult a nyilvánossághoz, Hoffmann szerint napi szakmai kapcsolatban állnak.
Vágólapra másolva!

Nem a sajtón keresztül üzengetve kell megtárgyalni az új felsőoktatási törvény koncepcióját - közölte Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár kedden, miután Pokorni Zoltán, a Fidesz vezető oktatáspolitikusa több sajtótermékben is kritizálta a Hoffmann által készített koncepciót. Hoffmann azt állította, hogy napi szakmai kapcsolatban van Pokorni Zoltánnal, és rendszeresen találkozik vele, így tehát nem igaz, hogy a fideszes szakpolitikus nem tudott volna egyeztetni vele a törvényről.

Pokorni kedd reggel az Magyar Televízióban beszélt arról, hogy szerinte "működésképtelen" a Hoffmann államtitkársága által kidolgozott felsőoktatási koncepció, és azon mindenképpen változtatni kell. A politikus úgy vélte, hogy a törvénytervezet túlságosan korlátozza a diákokat, miközben figyelmen kívül hagyja az európai egyetemek közötti versenyt (Pokorni kritikájáról itt olvashat részletesen). A szakpolitikus azt is mondta, hogy a vitákat jobb lett volna négyszemközt, szakértői körben tisztázni, de mivel erre nem került sor, kénytelen a nyilvánosság előtt szóvá tenni a kifogásait.

Pokorni a Magyar Nemzet keddi számában is bírálta a felsőoktatási törvény csütörtökön nyilvánosságra hozott vitaanyagát, amely a jelenlegi felsőoktatási szabályozást váltaná fel. Az [origo] kedden megkereste ugyan Hoffmann Rózsát a kritikával kapcsolatban, de a minisztériumi sajtóosztály azt közölte, hogy az államtitkár nem reagál Pokorni nyilatkozatára.

Az MTI értesülése szerint Hoffmann legközelebb jövő hétfőn találkozik Pokorni Zoltánnal, hogy tárgyaljanak a felsőoktatási koncepcióról. Az államtitkár kedden egy budapesti háttérbeszélgetésen is azt minél nagyobb körben megvitatni. Kedden a Magyar Rektori Konferencia tagjai mondhatták el véleményüket róla, szerdán pedig az Országos Köznevelési Tanács képviselői tehetik meg ugyanezt.

Hoffmann Rózsa a koncepció védelmében elmondta azt is, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszteri értekezletén jóváhagyták a tervezetet, és "Réthelyi Miklós miniszter személyesen is órákat dolgozott a törvény tervezetén". Hozzátette: a koncepciót a tervek szerint december végére véglegesítik, januárban terjesztik a kormány elé, s ha ott elfogadják, akkor kezdődik majd a törvény szövegének megalkotása. A kodifikáció során ismét egyeztetnek majd a szakmai szervezetekkel, és előreláthatóan áprilisban nyújtják majd be a felsőoktatási törvényt a parlamentnek, ahol akár már májusban meg is szavazhatják azt.

Megkerülhetetlen vita

Hoffmann és Pokorni nézeteltéréséről kedd este Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az Inforádióban azt mondta, hogy ennek szakmai, nem pedig pártpolitikai vitának kell lennie. "Szerintem minden vita előre visz, hiba lenne kitérni előle" - mondta a politikus, aki szerint a felsőoktatásról szóló egyeztetést "kulturáltan, értelmesen, a legjobb megoldás érdekében kell lefolytatni".

Lázár kérdésre azt mondta, hogy a Fidesznek is van saját oktatáspolitikája, de nem létezik Fidesz-KDNP szembenállás ebben az ügyben. Közölte, hogy a probléma fontossága miatt a vita mégis megkerülhetetlen, és ehhez "meg kell tanulnunk, hogy a vitának is van kultúrája". (Lázár keddi nyilatkozatáról itt olvashat részletesen).