Külföldön tett panaszt az Ab korlátozása miatt a Transparency

Vágólapra másolva!
A Velencei Bizottság véleményét kérte a a Transparency International Magyarország és több más hazai civil szervezet a kormánynak az Alkotmánybíróság jogköreit csorbító tervei ügyében.
Vágólapra másolva!

Levélben kért állásfoglalást az Európa Tanács Velencei Bizottságától az Alkotmánybíróság jogkörét érintő alkotmánymódosításról a Transparency International Magyarország, valamint több hazai civil szervezet. Indoklásuk szerint a korrupció elleni küzdelem csak jogállami és demokratikus keretek között értelmezhető, ezért kérik a jogállami normák érvényesülését felügyelő Velencei Bizottság véleményét az ügyben.

Az öt civil szervezet - a Transparencyn kívül a Társaság a Szabadságjogokért, a K-monitor, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet - a bizottság elnökének, Thorbjorn Jaglandnak címzett levélben azt írják, a testület állásfoglalása kulcsfontosságú lehet az Alkotmánybíróság, illetve "az alkotmányosság és a jogállam védelme szempontjából Magyarországon".

A kormány azt követően állt elő az Alkotmánybíróság jogköreit csorbító tervekkel, hogy a testület október 26-án megsemmisítette azt a törvényt, amelynek értelmében 98 százalékos különadóval sújtották volna a különösen magas végkielégítéseket. A javaslat heves tiltakozást váltott ki az ellenzéki pártok részéről, de kifogásolják azt a Fidesz szimpatizánsai körében, és még a párton belül is megjelentek kritikus hangok. A kormánypárt jelezte, még finomítanak a jaavaslaton. A törvénymódosításokról szóló cikkeink itt találhatók.