Hétfő estére ígérik Devecser megtisztítását

Vágólapra másolva!
A katasztrófavédők hétfő estig eltakarítják Devecser közvetlen lakókörnyezetéből a vörösiszapot, de az összegyűjtött szennyező anyagot csak kedd reggeltől szállítják el.
Vágólapra másolva!

Már csak utómunkálatokat végeznek hétfőn a vörösiszappal elöntött Devecser közvetlen lakókörnyezetében, és vegyszeres oldattal mossák le a házfalakról és az utakról a szennyeződést - közölte az MTI-vel a kárhelyszíni parancsnokhelyettes.

A katasztrófavédők szerint estig eltakarítják Devecser közvetlen lakókörnyezetéből a vörösiszapot, de az összegyűjtött néhány ezer köbméternyi szennyező anyagot, amelyet üres telkeken gyűjtenek össze, csak kedd reggeltől tudják elszállítani a halottak napi leállás miatt.

A Veszprém megyei kisváros kármentesítésén hétfőn csökkentett, 300 fős létszámmal és 50 technikai eszközzel dolgoznak, míg előző nap félezer ember és 200 technikai eszköz segédkezett a kárfelszámolásban.

Devecser megtisztítását korábban a katasztrófavédelem október 24-ére ígérte, később ezt kitolták pár nappal. A lassan haladó takarítást a devecseriek egyre nehezebben viselték, az erről szóló riportunkat itt tudja elolvasni.

Az ajkai timföldgyár X-es kazettájából október 4-én délután mintegy egymillió köbméternyi erősen lúgos víz és vörösiszap ömlött ki, és néhány perc alatt elöntötte Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely részeit. A katasztrófában kilenc ember vesztette életét, közel 400 ház lett átmenetileg vagy véglegesen lakhatatlan.