Megfelelő állapotúnak találták az ország zagytározóit

Vágólapra másolva!
Megfelelő állapotúak az ország zagy- és iszaptározói, nincs szükség védelmi intézkedésekre - közölte vasárnap a katasztrófavédelmi kormánybiztos szóvivője. A kormány az ajkai vörösiszap-tározó gátszakadása után rendelte el az ország zagytározóinak átvizsgálását.
Vágólapra másolva!

Megfelelő állapotú az ország valamennyi zagy- és iszaptározója, nincs szükség védelmi intézkedésekre - állapította meg a rendkívüli vizsgálat, a melynek eredményét Petróczi Tímea, a katasztrófavédelmi kormánybiztos szóvivője ismertette vasárnap.

Az ajkai vörösiszap-tározónál október 4-én történt gátszakadás után Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár elrendelte, hogy a környezetvédelmi felügyelőségek azonnal vizsgálják felül az zagytározók engedélyét, és azok állapotát.

Az október 5-én kezdődött helyszíni környezetvédelmi ellenőrzések szerint az országban működő vörösiszap- és zagytározók rendeltetésszerűen működnek, a kazetták oldalfalain szivárgás, repedés nem található, jelentős részüket már rekultiválták, állapotokat folyamatosan ellenőrzik - mondta a szóvovő.

A Pécs város belterületén a Pécsi Erőmű Zrt-het tartozó tározók találhatóak, két uránipari zagytározó Pellérd község közigazgatási területén található, a Paksi Atomerőmű Zrt. területén hat tározó található. Észak-Dunántúlon Neszmély, Almásfüzitő-Dunaalmás, Mosonmagyaróvár területén található vörösiszap-tározó, továbbá Oroszlány és Kecskéd területén működik zagytározó.

Az ajkai timföldgyár X-es kazettájából október 4-én délután mintegy egymillió köbméternyi erősen lúgos víz és vörösiszap ömlött ki, és néhány perc alatt elöntötte Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely részeit. A katasztrófában kilenc ember vesztette életét, közel 400 ház lett átmenetileg vagy véglegesen lakhatatlan.