Einstand és harácsolás - nem tetszik az ellenzéknek a költségvetés

Vágólapra másolva!
A 3 százalékos hiánycéllal egyetért, de a szombaton benyújtott 2011-es költségvetés főbb irányait aggasztónak tartja az LMP. A párt a leépítések mellett a nyugdíj- és az adórendszer átalakítását is bírálja. A Jobbik szerint a költségvetés nagy hibája, hogy érvényben tartja a korábbi megszorításokat. Az MSZP szerint a tervezett csak a bevételi oldalra összpontosít, a kiadásokat nem racionalizálja.
Vágólapra másolva!

Az LMP szerint a közszolgálat leépítésének költségvetése az Orbán-kormány szombaton bemutatott első költségvetési javaslata. A párt közleményében azt írta, aggodalommal veszik tudomásul a költségvetés fő irányait, bár a kormány 3 százalékos GDP-arányos hiánycéljával egyetértenek.

A 25-30 ezer fős, a közszférát érintő leépítések mellett az LMP elfogadhatlannak tartja azt is, hogy a kormány a 3 millió magán-nyugdíjpénztári tag 90 százalékát "erőltetett menetben" visszaléptetné az állami rendszerbe. Azt is kifogásolják, hogy szerintük "az einstandból" a nagyvállalatok és a legnagyobb jövedelműek fognak részesülni az alacsony és átlagos mértékű munkajövedelemből élő társadalmi csoportok rovására. Az LMP szerint a foglalkoztatás bővítéséhez 5 százalékpontos járulékcsökkentésre lenne szükség.

Közmunkáért adna segélyt a Jobbik

A Jobbik szerint a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban nem történt meg az ígért forradalmi áttörés, hiszen abban helyben hagyták a korábbi szocialista kormányok megszorító intézkedéseit. Volner János, a párt országgyűlési képviselője az MTI-nek szombaton optimistának nevezte a költségvetést, mivel szerinte a 3 százalékos költségvetési hiánycélt rendkívül kedvező külgazdasági és növekedési feltételekhez kötötték.

A Jobbik különösen fontosnak tartaná, ha a kormány a jelenleg javasolt 64 milliárd forintnál többet fordítana a közfoglalkoztatás helyzetének javítására. Magyarország számára a valódi talpra állást ugyanis az jelenthetné, ha az eddig "dologtalanul adott segélyeken" élőket sikerülne visszavezetni a munkaerőpiacra - mondta Volner, aki szerint a kormánynak meg kellett volna lépnie azt a szociálpolitikai átalakítást, hogy csak közmunka után járjon támogatás.

"Harácsolás és megsápolás"

A tervezett büdzsé kizárólag a bevételi oldalra összpontosít, és a kiadásoknál nyoma nincs a racionalizálásnak - mondta a költségvetésről Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja. Úgy fogalmazott: ezt költségvetésnek nem is merné nevezni, szerinte a tervezet - az eddig megismert formájában - "harácsolásból és a dolgozók, illetve a nyugdíjasok megsápolásából áll".

Arra a bejelentésre reagálva, hogy a közszféra jelenlegi 690 ezres létszámát 25-30 ezerrel kívánja csökkenteni a kormány jövőre, Szanyi úgy reagált: érezni lehetett eddig is, hogy a kirúgások időszaka még nem ért véget, folytatódik a politikai tisztogatás. Szanyi szerint, ha ismét pedagógusokat, orvosokat vagy más hasonlóan fontos társadalmi szolgáltatásokat végző dolgozókat akarnak kirúgni, azzal "tovább ássák Magyarország sírját".

A kormánypártoknak tetszik

Egy új gazdaságpolitika bizonyítékának neveztea 2011-es költségvetést Rogán Antal, a Fidesz-frakció gazdasági kabinetjének vezetője. Rogán szombaton az MTI-nekazt mondta: a költségvetésben úgy sikerül biztosítani a pénzügyi stabilitást, és garantálni a 3 százalék alatti hiányt, hogy közben nem kerül sor sem lakossági, sem a vállalkozókat érintő megszorításokra. "Mi azt gondoljuk, hogy ez a költségvetés garantálni fogja az állam működőképességét", tehát a közszolgáltatások működőképességét, az egészségügy, a közoktatás működőképességét, és eközben Magyarországon a következő évben nem nőni, hanem csökkenni fognak az adók - mondta Rogán Antal.

A KDNP többek közt annak örül, hogy a költségvetés kiemelten támogatja a kisiskolákat. A kistelepülések iskolái az esélyteremtés letéteményesei, a jövő évi büdzsé a hátrányos helyzetbe került kistelepüléseknek biztosítja, hogy az óvodai és az általános iskola alsó tagozatához kapcsolódó feladatokat helyben megszervezhessék. Ehhez célzott többlettámogatást rendel, ami lehetővé teszi a bezárt kisiskolák újranyitását is. A KDNP közleményében üdvözölte, hogy a kedvezménytörvény alapján járó oktatási-nevelési támogatás, valamint a szórványoktatás és a csángó magyarok támogatása 5075,3 millió Ft-ra növekszik (2010-ben 3475,3 millió forint volt).

Matolcsy György gazdasági miniszter szombaton mutatta be az Orbán-kormány első költségvetési javaslatát, amelyet ő "a talpra állás" költségvetésének nevezett. A javaslat szerint az állami szférában 25-30 ezer fős létszámleépítés lesz jövőre, 3 százalék alatt lesz a hiány, és 3 százalékos GDP-arányos növekedés lesz. A költségvetés részleteiről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.