Ötszörösére növelné a helyszíni bírság összegét a Fidesz

Vágólapra másolva!
Az eddigi összeg ötszörösére növelné a helyszíni bírság kiszabható összegét három fideszes képviselő, akik pénteken nyújtottak be törvényjavaslatot a változtatásról. A javaslat szerint jövő januártól a rendőr már 100 ezer forintra is bírságolhat, és a büntetésre részletfizetést sem lehet majd kérni.
Vágólapra másolva!

100 ezer forintra emelné a helyszíni bírság maximális összegét a Fidesz - derül ki egy pénteken benyújtott parlamenti törvényjavaslatból. Kósa Lajos, Tarlós István és Kovács Zoltán fideszes országgyűlési képviselők indítványukban azt javasolják, hogy 2011. január 1-jétől az eddiginél ötször nagyobb büntetéseket is ki lehessen szabni.

A törvényjavaslat indoklása szerint a helyszíni bírság a közigazgatás leggyorsabb és leghatékonyabb válasza a normaszegés elkövetőivel szemben. Jelenleg a helyszíni bírság legkisebb összege 3000, a legnagyöbb 20 ezer forint lehet, ebből a képviselők a felső értéket növelnék.

A javaslat szerint a bírságot továbbra is 30 napon belül kell majd kifizetni, az elfogadott és tudomásul vett bírság ellen pedig nincs helye jogorvoslatnak. A kiszabott bírság kifizetését méltányossági kérelemmel sem lehet megúszni, és részletfizetést sem lehet majd kérni rá - olvasható az előterjesztésben.