Az Ab az alkotmányos rend biztosítékának tartja a jogköre fenntartását

Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybíróság szerint az utólagos felülvizsgálati jogkör fenntartása a magyar alkotmányos rend lényegi biztosítéka. A testület szerint az utólagos normakontroll gyakorlata megegyezik más európai országok alkotmánybíróságainak gyakorlatával. Az Alkormánybíróság csütörtökön a Fidesz frakcióvezetőjének arra a kezdeményezésre reagált, amely csorbítaná a testület jogkörét.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybíróság (Ab) utólagos felülvizsgálati jogkörének változatlan fenntartása a magyar alkotmányos rend lényegi biztosítéka - írta az MTI Sereg Andrásra, az Ab sajtófőnökékére hivatkozva. A szóvivő arra a Fidesz frakcióvezetője által beterjesztett alkotmánymódosítási javaslatra reagált, amely korlátozná az Ab jogkörét.

Az MTI a szóvivő közleményére hivatkozva azt írta, hogy az Alkotmánybíróság a demokratikus jogállam egyik fontos intézménye és garanciája, fő feladata az a lkotmány, az alkotmányosság és az állampolgárok alapvető jogainak védelme. A magyar Ab hatásköre a jogszabályok alkotmányellenességének utólagos vizsgálata tekintetében megegyezik más európai országokban alkotmánybíróságként elismert szervezetekével.

A jogszabályok utólagos felülvizsgálata során az alkotmánybíráskodásnak két fő követelménye van. Az egyik, hogy az alkotmánybírósági kontroll valamennyi jogszabályra kiterjedjen, azok szabályozási tárgyára tekintet nélkül, a másik, hogy az alkotmányellenesnek minősített jogszabályt az Ab megsemmisíthesse. A hatályos alkotmány alapján az Ab utólagos norma-felülvizsgálati jogosítványa megfelel ennek a két feltételnek. Az Ab határozata továbbá - feltétel és időkorlátozás nélkül - mindenkire nézve kötelező.

A hatáskörök megváltoztatásának tervével kapcsolatban a közlemény megjegyzi, hogy a törvényhozásnak még az alkotmánybírósági felülvizsgálat alól kivont területeken is számolnia kell az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága által végzett ellenőrzés lehetőségével.

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót, mire Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: kezdeményezte az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Ab hatásköréből.