Gyurcsány és az LMP külön tüntet az alkotmánymódosítás ellen

Vágólapra másolva!
A Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfőhöz kapcsolódó Magyar Demokratikus Charta november 2-ára szervez tüntetés az ellen a fideszes javaslat ellen, amely korlátozná az Alkotmánybíróság jogkörét. Az LMP november 3-ra hirdetett hasonló demonstrációt.
Vágólapra másolva!

Tüntetést szervez november 2-ára a Magyar Demokratikus Charta tiltakozva az ellen a fideszes javaslat ellen, amely korlátozná az Alkotmánybíróság jogkörét.

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót, mire Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: kezdeményezte az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Ab hatásköréből.

A charta MTI-hez is eljuttatott felhívása szerint Orbán Viktor és kormánya sorra iktatta ki a politikai döntéshozatal rendszeréből azokat az alkotmányos fékeket és ellensúlyokat, amelyek demokratikus korlátok között tarthatnák az uralmát, pártkádereket nevezett ki a közhivatalok élére, és új, csak neki szolgáló intézményeket hozott létre. Az alkotmánybírák jelölésének monopolizálása jelezte, hogy a demokratikus jogállam kulcsintézményét is be akarják tagolni uralmi rendszerükbe - írják.

Az LMP november 3-ra hirdetett hasonló demonstrációt. Mesterházy Attila az MSZP elnöke arra a felvetésre, csatlakozik-e az MSZP az LMP által kezdeményezett demonstrációhoz, azt válaszolta: a szocialista párt nem hirdetett demonstrációt, de nem zárja ki ennek a lehetőségét. Hasonlóan reagált Mesterházy, amikor arról kérdezték, hogy csatlakozik-e a Gyurcsány Ferenc vezette, az MSZP-n belül megalakult Demokratikus Koalíció platform által szervezett demonstrációhoz, amely szintén november 2-án lesz.