Finomíthat a Fidesz az elmeszelt különadós javaslaton

Vágólapra másolva!
Újra benyújtotta a parlamentnek a végkielégítések 98 százalékos adójáról szóló törvényjavaslatot Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, miután kedden az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta a jogszabályt. Lázár ugyanakkor nem zárta ki, hogy finomítanak a szabályokon, és nem mindenkire fog vonatkozni a különadó.
Vágólapra másolva!

Egyéni képviselői indítványként, változatlan formában benyújtotta a parlamentnek a 2 millió forint feletti végkielégítések 98 százalékos megadóztatásáról szóló törvényjavaslatot Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. A törvényjavaslat újbóli elfogadása az egyetlen lehetőség "a jó erkölcsbe ütköző végkielégítések visszaszerzésére" - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár, aki hozzátette: a tavaszi választásokkor ígéretet tettek a rájuk szavazó 3 millió embernek, hogy az MSZP kormányzása idején "pofátlan" módon kifizetett végkielégítéseket visszaszerzik. A politikus szerint ez körülbelül 1 milliárd forintot jelent.

A Fidesz frakcióvezetője szerint, ha a parlament nem szavazná meg a törvénymódosítást, akkor újabb 10 milliókat kellene kifizetni az előző kormány idején kinevezett vezetőknek.

Lázár ugyanakkor elképzelhetőnek tartotta, hogy a törvény azokat a közalkalmazottakat ne érintse, akik akár több évtizedes szolgálati idővel rendelkeznek. A benyújtott törvényjavaslat a visszafizetési határidőt október 31-ről március 31-re tolná, ám továbbra is visszamenőleges hatályú lenne - tette hozzá.

Bár Lázár változatlan formában terjesztette be újra a különadó szabályait, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője csütörtökön szintén arról beszélt: elképzelhető, hogy a kormány finomít a különadó bevezetéséről szóló, az Alkotmánybíróság által megsemmisített törvényen. Mint mondta, frakciója kész arra, hogy módosító indítványban kezdeményezze azt, hogy a hosszú szolgálati idővel rendelkező közalkalmazottakat ne érintse a különadó. Hozzátett, a Fidesz-KDNP-frakciószövetség még nem egyeztetett a törvényről.

Az Alkotmánybíróság kedden alkotmányellenesnek találta a 98 százalékos különadóról szóló törvényi rendelkezéseket. A Fidesz frakcióvezetője erre válaszként bejelentette, hogy korlátoznák a testület hatáskörét, így a jövőben nem rendelkezne döntéshozatali hatáskörrel például az adókat érintő törvényekkel kapcsolatban. Így a kedden megsemmisített, és újra benyújtott különadóról szóló törvényt sem vizsgálhatná.