Felújítják éveken belül a nyugati pályaudvart

Vágólapra másolva!
Az elővárosi vasúthálózat részeként a Nyugati pályaudvart is felújítják, modernizálják. A tervek szerint a vasútállomás épülete új tetőt kap, a várótermeket pedig akadálymentesítik, a hangosbemondót és az információs táblát korszerűsítik. A tervek 2012-re készülnek el.
Vágólapra másolva!

Az elővárosi vasúthálózat részeként a Nyugati pályaudvart is felújítják, modernizálják. A tervek szerint a vasútállomás épülete új tetőt kap, a várótermeket pedig akadálymentesítik, a hangosbemondót és az információs táblát korszerűsítik - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)

A pályaudvaron várhatóan összesen 18 peronos vágányt építenek, melyek között 55 cm magas peronokat alakítanak ki, hogy alkalmazkodjanak a vonatok padlószintjéhez. A peronok új tetőt kapnak, és a csarnokon belüli létesítmények is megújulnak, mint ahogy a hangosbemondó és az információs táblák is. A várótermeket akadálymentesítik.

A megvalósíthatósági tanulmány már elkészült, jelenleg az engedélyezési terveket készítik. Az örökségvédelmi hatásvizsgálat, a környezeti hatástanulmány, illetve hatásvizsgálat elkészítése, a jogerős hatósági és közműengedélyek beszerzése a tervek szerint zajlik. A kiviteli terveknek legkésőbb 2012. június elejére kell elkészülniük.

A beruházás előkészítési munkálatai más projektekkel együtt folynak, ezek előkészítésére a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretén belül összesen mintegy bruttó 4,8 milliárd forint áll rendelkezésre, aminek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig az európai strukturális alapokból finanszírozzák.