Visszaéléseket gyanít az Omninvestnél a Kehi

H1N1, újinfluenza, sertésinfluenza, Fluval, Omninvest, oltóanyag, vakcina, védőoltás
Vágólapra másolva!
Oltóanyaggyártó technológia fejlesztése helyett értékpapírokat vásárolt az állami támogatásból az influenza-vakcinákat gyártó Omninvest Development Kft. a  Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata szerint. A cég már az ellenőrzés közben felajánlotta, hogy visszafizet kétmilliárd forintot.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg feljelentést tesz jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi), amely hamarosan lezárja az influenza elleni vakcinákat gyártó Omninvest Development Kft. állami támogatásának vizsgálatát. A hivatal ellenőrzésének eredményei szerint ugyanis az oltóanyagokat gyártó cég jogszabályba ütköző módon használta fel a számára 2006-ban nyújtott 2 milliárd forint összegű állami támogatást.

A Kehi csütörtöki közleménye szerint az állami támogatás célja az influenza-oltóanyag tömeges előállítására alkalmas technológia kifejlesztése volt. Ezzel szemben az Omninvest Development Kft. a saját anyavállalatát, az Omninvest Kft.-t bízta meg a munkával, a kapott állami támogatásból értékpapírokat vásárolt és olyan dolgozók bérét fizette ki, akik a védőoltás kifejlesztésének megvalósításában közvetlenül nem vettek részt.

A Kehi összesen 7,7 milliárd forint, a 2004 és 2010 közötti időszakban kiutalt állami pénz felhasználását ellenőrizte. A vizsgálata több hiányosságot állapított meg, aminek következtében az Omninvest Kft. és az Omninvest Development Kft. még a vizsgálat lezárása előtt felajánlotta, hogy visszafizet csaknem 2 milliárd forintot a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalnak.

Az MTV Híradó már szerda este már tényként közölte, hogy a Vám és Pénzügyőrség (VPOP) házkutatást tartott az Omninvest Kft-nél. A köztévé szerint a cégnél jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és adócsalás miatt nyomoznak, a pénzügyőrök azt gyanítják, hogy az Omninvest 2006 és 2009 között fiktív számlák felhasználásával és szabálytalan értékcsökkenés-elszámolással több mint 730 millió forint jogtalan haszonhoz jutott.

A nemzetgazdasági miniszter június végén indított vizsgálatot az Omninvest állami támogatásával kapcsolatban, mivel lehetségesnek tartotta, hogy "a cég önmagát bízta meg a H1N1 influenza-járvány elleni oltóanyag kifejlesztésével". Akkor a cég annyit reagált, hogy "az Omninvest, ahogy eddig, úgy ezután is nyitottan áll minden vizsgálat elé".