A metrókocsikról tárgyal az Alstommal Tarlós

Vágólapra másolva!
Tárgyalásokat kezdett a főváros vezetése az Alstommal az új metrókocsikról, de az egyeztetések eredményéről egyelőre nem árultak el részleteket. Tarlós István főpolgármester tragikusnak nevezte a metróberuházás helyzetét, és azt mondta: meg kell próbálni menteni a menthetőt.
Vágólapra másolva!

A hatósági engedélyezésen elbukott metrókocsikat gyártó Alstom vezetőivel tárgyalt csütörtök délelőtt a Városházán Tarlós István főpolgármester. Az egyeztetés után György István, főpolgármester-helyettes újságíróknak annyit mondott: tisztázták az álláspontjaikat, a megbeszélések pedig tovább folytatódnak. Reményeik szerint jövő hét közepén már részleteket is tudnak közölni.

Thierry Best, a francia cég vezérigazgató-helyettese szerint rendkívül hasznos volt az egyeztetés. Megismerték egymás álláspontjait és egyetértettek abban, hogy rövidtávon megoldásra törekszenek. Best szerint a korábban fennálló számos félreértést most tisztázni tudják. Arra a kérdésre, hogy van-e esély arra, hogy Alstom-szerelvények járjanak a 2-es és majd a 4-es metró vonalán a cégvezető úgy fogalmazott: természetesen, és reméli, hogy minél hamarabb.

Tarlós szerdán, a fővárosi közgyűlés ülésén tragikusnak nevezte a metróberuházás helyzetét, elsősorban az Alstom-szerelvények szerződései miatt. A főpolgármester szerint szeretnék menteni, ami menthető, ezért nem zárkóznak el a tárgyalásoktól. Kocsis István, a BKV vezérigazgatója múlt szerdán mondta fel az Alstommal a 2-es és 4-es metró kocsijainak szállítására kötött szerződéseket. A francia gyártó szerelvényeinek ugyanis másodfokon sem adta ki a végleges típusengedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH). A BKV akkor azt közölte: "érvényesíti valamennyi szerződésben rögzített és egyéb polgári jogi igényét", és lehívta a több mint 100 millió eurós bankgaranciákat.