A határidőket elbukva küszködnek az iszappal Devecserben

Vörösiszap, Kolontár, Devecser, munka, elhúzodó mentési munkálatok
Vágólapra másolva!
Egyre ingerültebbek a devecseriek a lassan haladó takarítás miatt. Múlt vasárnapra ígérték a kármentesítés végét, de több kert továbbra is vörösiszapban úszik, a külterületeken pedig még el sem kezdték a munkákat. A kármentők szerint komoly problémát okozhat, ha a fagy beállta előtt nem fejezik be a takarítást.
Vágólapra másolva!

"Áh, nem fognak itt ma végezni" - legyintett lemondóan egy háza előtt nézelődő férfi kedd délelőtt Devecseren. Bár Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos a múlt héten azt mondta, vasárnapra befejeződhet a lakott területek iszapmentesítése, majd az időpontot később keddre módosította, a vörösiszap által elöntött részeken járva egyértelműnek tűnt, hogy több időnek kell eltelnie ahhoz, hogy eltűnjön a vörös szín a devecseri utcákról.

Általános utcakép, hogy fehér védőruhába öltözött önkéntesek, kisebb csoportokban a termőfölddel vegyes vörösiszapot lapátolják konténerekbe, a feltört járókövek alatt vöröses színű víz csordogál a csatornákban. Az iszap jellegzetes bűze semmivel sem lett elviselhetőbb a katasztrófa óta. Helyieket csak elvétve látni a mentés miatt lezárt részeken, az elhagyatott, kidőlt kerítésű házak kertjeibe gyakorlatilag szabad a bejárás. Az előkertek többségéből már elszállították az iszapot, a házak aljzatához viszonyítva jól lehet látni, hogy gyakran 40-50 centiméteres mélységben a termőföldet is elhordták.

"Már nem annyira kemény, mint az elején"

"A maszkot hol hagytátok?" - vonta kérdőre emelt hangnemben egy munkafelügyelő az egyik utcán caplató közmunkásokat. A mintegy tíz férfiből álló csoportnak végül sikerült kimagyaráznia magát, de úgy tűnt, a védőfelszerelésre vonatkozó intézkedéseket sokkal szigorúbban veszik, mint a katasztrófa utáni első hetekben. A vörösiszap által elöntött és a civilek elől elzárt részen csak védőruhában, maszkban és védőszemüvegben szabad a belépés. "Srácok, nektek is példát kell mutatnotok" - súgta oda az [origo] tudósítóinak is a felügyelő.

A kármentesítésben résztvevők szerint kevesebb tűzoltó és katasztrófavédelmis dolgozik, mint korábban, inkább a munkák irányításában vesznek részt, a lapátolást és a talicskázást főleg közmunkások és önkéntesek végezték. "Minket a tapolcai önkormányzat irányított ide" - mondta az egyik fiatal közmunkás az [origo]-nak. "Dolgozni kell, de a csapat is jó, és már nem annyira kemény, mint az elején" - jellemezte a munkát. Azt mondta, az ország különböző pontjáról érkeztek közmunkások, példaként Salgótarjánt, Paksot és Ceglédet sorolta fel. A munkáért pénzt nem, csak ételt és italt kapnak.

"Mi is azt hallottuk, hogy ma lesz vége, de még nem mondtak semmit. Múlt héten azt mondták, ezen a héten már nem kell jönni, de mégis kellett. Ez még hetekig eltarthat" - mondta a férfi. "Persze senki nem láthatta, mikor lesz ennek vége, mert ilyen még nem volt" -tette hozzá. "Nézd meg, hogy nézek ki, nem úgy tűnik, mintha vége lenne a takarításnak" - vette át a szót társa, miközben ágyékáig iszapos védőruhájára mutatott.

A fagy előtt végeznének

Egy markológép sofőrje sem tudta megmondani, meddig húzódhatnak el a munkálatok. "A főnökömnek sem tudom megmondani, mikor leszünk kész" - mondta mosolyogva. Úgy tudja, a fagy beállta előtt szeretnék befejezni a külterületek és a szántók kármentesítését. Szerinte a talajt 20-30 centiméteres mélységben cserélik ki, a helyére pedig termőföldet tennének, de ennek nem tudta megmondani az idejét. Kivágó Tamás, a katasztrófavédelem helyszíni parancsnoka az [origo]-nak azt mondta, szerdára elkészülhetnek az utcák teljes, és a hátsókertek 90 százalékos takarításával, de a további lépésekről azt mondta, hogy azokról a kormány dönt.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
Számos munkagép dolgozik a kármentésen - további képekért kattintson a fotóra!
Az iszapömlésről készült összes képünket pedig ide kattintva találja.

"Sokan mondják, hogy baj lesz, ha lefagy az iszap" - jelentette ki társai gyűrűjében egy ebédelő katasztrófavédelmis. Azt mondta, ők sem tudják, mikor lehet vége a munkának, de ez szerinte is még hetekbe telhet. "Két napja vagyunk itt, de már egy évnek tűnik" - bökte oda szomszédja a társak derültségére. Azt mondta, most először vannak itt a katasztrófa óta, de már várja, hogy hazatérjenek.

Nehezebben viselik

Az elöntött utcákat járva úgy tűnt, a helyiek egyre nehezebben viselik az elhúzódó kármentesítést. Egy háza előtt álló férfi perceken keresztül értetlenkedett, hogy miért a kapuja elé hordják a szomszédos házból összegyűjtött iszapot. "Pont elém hordják, miközben tegnap takarítottam ki a kapum előtti részt" - mondta idegesen. Hiába nyugtatgatta az egyik önkéntes, hogy délután háromkor elhordják a kupacot, a férfi csak percek múlva csillapodott le.

A jelenetet a ház tornácáról figyelő felesége azt mondta az [origo]-nak, nagyon rosszul viselik a helyzetet. "Ha lakhatóvá válna a ház, akkor is elmennénk" - mondta sírással küszködve a nő. Azt mondta, azt szeretné, ha pénzzel kárpótolnák, nem szeretne felajánlott házba költözni. "Abban az értékben szeretnék pénzt kapni, amit ez a ház ér, nem akarok kastélyt, csak szeretném én kiválasztani, hogy hol élem le a hátralevő életemet" - mondta határozottan. Attól fél, ha el kell költöznie egy felajánlott lakásba, akkor szét fog szakadni a családja, mert messzire kerülhet a fiaitól.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Főleg közmunkások és önkéntesek dolgoznak Devecseren - galériáért kattintsona képre!
Az iszapömlésről készült összes képünket pedig ide kattintva találja.

"Az egész utcában csak hárman maradtunk, mindenki ismerősöknél lakik, de mi addig nem megyünk, amíg nem kapunk új házat" - mondta egy idős asszony, aki fiával lakik az egyik leginkább sújtott környéken. A kertjükből tíz centiméter mélységben vitték el a földet, de azt állították, semmit nem mondtak nekik arról, kapnak-e további segítséget a kertjük rendbe hozásához. "Lassan megy a munka, pedig sok katona és önkéntes jár ide, és becsülettel dolgoznak, le a kalappal előttük" - mondta a nő.

60 ezer benzinre és telefonra

"Dózer" - válaszolta tömören az idős asszony szomszédságában lakó férfi, hogy mi lesz a háza sorsa. Ő is arra panaszkodott, hogy nem egy felajánlott lakásra lenne szüksége, hanem pénzre. "Legyen az államé az egész tulajdon" - mondta ingatlanjára. A ház hátsó részében továbbra is 20 centiméter magasságban áll az iszap, de a kitakarított rész is lakhatatlan, minden berendezést ki kellett dobni a vörösiszap miatt. "Tessék megnézni mi van itt: Balaton" - mutat hátsókertjére, ahonnan jól látni, hogy a szomszédos telkeken még vastagon áll a vizes iszap. Azt mondta, csak amiatt van a házban, mert a kárfelmérőket várja. "Nem győzök tankolni meg a telefonomat tölteni, már közel 60 ezer forintot költöttem ezekre" - panaszolja a férfi, akinek Keszthelyről kellett már többször ideutaznia a ház körüli teendők miatt.

"Vörösiszapot lehordták fehérre, most meg megint vörös" - bosszankodott a gipszrétegen álló iszapra egy nő, aki a kárfelmérőkre várakozott devecseri házában. Bár a magas pincéje miatt a lakásába nem jutott be az iszap, a statikusok és a kárfelmérők gyakori látogatása miatt így is sok iszapot behordtak a házába. Sírdogálva mutogatta, hogy milyen magasan állt pincéjében az iszap, amely miatt 25 állata pusztult el. "Nem fogok itt már termelni semmi" - nézett körbe szomorúan a kertjén.

A falu szélén álló cigánysor teljesen elhagyatott, több lakásba is be lehet sétálni. A bokáig érő iszapba a legkülönbözőbb tárgyak vannak beleragadva a plüssmackóktól a sajtreszelőig. Látszólag itt még semmilyen takarítás nem történt, a házak előtt érintetlenül áll a berepedezett iszaprengeteg. A falu másik végében fekvő focipályán is hasonló a helyzet, az iszapnak csak a szilárdsága változott a két héttel ezelőtti állapothoz képest. A pályát a falutól elválasztó Kastélyparkban azonban több munkagép is dolgozott kedd délután. A park jelentős részéről elhordták az iszapot, de voltak olyan részek, ahol csak 20 centiméteres iszapban lehetett gázolni.