MTV: Adócsalás gyanújával tartottak házkutatást az Omninvestnél

Vágólapra másolva!
Nyomozást indított a VPOP a H1N1-vakcinát fejlesztő Omninvest Kft. ellen, és házkutatást is tartottak a cégnél - értesült a Magyar Televízió Híradója. A tévé szerint a vámosok jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és adócsalás gyanúja miatt is nyomoznak, és több kötetnyi dokumentumot lefoglaltak. A gyanú szerint a cég nem az előírások szerint használta fel a 2006-ban kapott 2 milliárd forintos állami támogatást.
Vágólapra másolva!

Házkutatást tartott a Vám és Pénzügyőrség (VPOP) a H1N1 vakcinát gyártó Omninvest Kft-nél - közölte szerda este a Magyar Televízió (MTV) Híradója. A tévé szerint a cégnél jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és adócsalás miatt nyomoznak, a vámosok szerint ugyanis az Omninvest nem számolt el azzal a kétmilliárd forint állami támogatással, amit a vakcina kifejlesztésére kapott.

Az [origo] megkereste Németh Zsoltot, az Omninvest szóvivőjét, ő azonban sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a házkutatásról szóló értesüléseket. Németh közölte, hogy egyáltalán nem kívánnak nyilatkozni az ügyben. Megkerestük a VPOP szóvivőjét, Sipos Jenőt is, ő azonban egyelőre nem vette fel a telefonját.

Az MTV úgy tudja, hogy a pénzügyőrök több kötetnyi, köztük a H1N1 oltóanyag kifejlesztésével és a gyártással kapcsolatos dokumentumokat foglaltak le az Omninvest Kft. székhelyén - olvasható a Hirado.hu oldalon. A tévé szerint a VPOP azt gyanítja, hogy a cég az adóbevallásában valótlan adatokat tüntetett fel: Sipos Jenő, a VPOP szóvivője közölte, hogy egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoznak, és adatokat gyűjtenek.

A gyanú szerint az Omninvest a meghatározott céltól eltérően használta fel azt a kétmilliárd forintos állami támogatást, amelyet a H1N1 vakcina kifejlesztésére kapott, és az ebből adódó visszafizetési kötelezettségének sem tett eleget - értesült a Híradó. A pénzügyőrök azt gyanítják, hogy az Omninvest 2006 és 2009 között fiktív számlák felhasználásával és szabálytalan értékcsökkenés-elszámolással több mint 730 millió forint jogtalan haszonhoz jutott.

Az Omninvest Oltóanyag kft. tulajdonosa idén júliusig a Cipruson bejegyzett Sumpter Limited volt, nyáron azonban a többségi tulajdonrész 5 magánszemélyhez került (erről itt olvashat). A tisztázatlan tulajdonosi háttér ellenére az Omninvest éveken keresztül milliárdos állami megrendeléseket kapott, legutóbb a H1N1 elleni oltóanyag kifejlesztésére.

A céggel korábban az Orbán- és a Medgyessy-kormány is aláírt olyan szerződést, amely több évre biztosította, hogy az Ominvest legyen a magyar kormány kizárólagos oltóanyag szállítója, a szerződések pedig előbb három, majd tizenöt évre betonozták be a vakcinagyártó céget (erről itt talál részleteket). A társaság 2006-ban kapott a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivataltól (NKTH) 2 milliárd forint pályázati pénzt azért, hogy a humán influenza "A" vírus okozta világjárvány - illetve a madárinfluenza - ellen vakcinát fejlesszen ki. A pályázatra az Omninvest volt az egyedüli jelentkező, a támogatásért cserében a cég azt vállalta, hogy minden egyes értékesítés után a vételár 14 százalékát visszafizeti a kormánynak.

Az Omninvesttel kötött szerződést aláíró Rácz Jenő korábbi egészségügyi miniszter azzal védte az Omninvestnek adott támogatást, hogy abból akár több milliárdos bevétele is származhat az államnak. A H1N1 elleni vakcináról a cég szerződést is kötött egy egyiptomi céggel, pénz azonban ebből nem folyt be: mint utóbb az [origo] kiderítette, a szerződésben a korábbi állításokkal ellentétben nem volt szó adás-vételről, csak lehetséges együttműködésről (a szerződésről itt olvashat részleteket). Az Omninvest végül 2009-ben mindössze 110 millió forintot fizetett be a Kutatási és Technológiai Hivatalnak a szerződés alapján, saját bevallása szerint az után a bevétel után, amit a H1N1 vakcina külföldi értékesítéséből keresett.

A nemzetgazdasági miniszter június végén indított vizsgálatot az Omninvest állami támogatásával kapcsolatban, mivel lehetségesnek tartotta, hogy "a cég önmagát bízta meg a H1N1 influenza-járvány elleni oltóanyag kifejlesztésével". Papcsák Ferenc kormánybiztos július végén jelentette be, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) az állam Omninvest Kft.-vel kötött szerződéseit is vizsgálja. Erre a cég annyit reagált, hogy "az Omninvest, ahogy eddig, úgy ezután is nyitottan áll minden vizsgálat elé".