Összefog az MSZP és az LMP az alkotmánymódosítás ellen

lmp - mszp összefogás az alkotmánybíróság védelmében
Vágólapra másolva!
Mesterházy Attila, az MSZP és Schiffer András, az LMP frakciójának vezetője szerdán közösen írt nyílt levélben fordult Schmitt Pál álamfőhöz. Arra kérték a köztársasági elnököt, hogy lépjen fel az ellen a fideszes kezdeményezés ellen, amellyel a kormánypárt korlátozná az Alkotmánybíróság jogkörét. A két ellenzéki párt között eddig kifejezetten hűvös volt a viszony.
Vágólapra másolva!

Az MSZP és az LMP közösen fordul Schmitt Pál köztársasági elnökhöz, hogy "vesse latba tekintélyét és emelje fel szavát" az Alkotmánybíróság hatáskörét érintő fideszes javaslat ügyében - közölte Schiffer András, az LMP frakcióvezetője Mesterházy Attila szocialista frakcióvezetővel közösen tartott szerdai, parlamenti sajtótájékoztatójukon. A két frakcióvezető bejelentette, hogy közösen írtak nyílt levelet az államfőnek, Schiffer szerint azért, mert Lázár János fideszes frakcióvezető kedden bejelentette, "hogy gyakorlatilag az alkotmányosság felfüggesztésére készülnek".

A két politikus a Fidesz azon kezdeményezését nehezményezi, amellyel a kormánypárt korlátozná az Alkotmánybíróság jogkörét. A közös sajtótájékoztató jelentőségét az adja, hogy a két párt között eddig hűvös volt a viszony. Az LMP a tavaszi parlamenti és az őszi önkormányzati választások előtt az MSZP-vel való mindenféle együttműködéstől elzárkózott.

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden alkotmányellenesnek nyilvánította, és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót; ezt követően Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: kezdeményezte az alkotmány módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Alkotmánybíróság hatásköréből. A 98 százalékos különadóról szóló szabályokat, amelyeket az Alkotmánybíróság kedden megsemmisített, változatlan tartalommal újra a parlament elé viszik.

Ezt követően mindhárom ellenzéki párt elítélte a Fidesz lépését. Az LMP kedd délután közleményben jelentette be, hogy a továbbiakban nem vesz részt az új alkotmányt előkészítő parlamenti bizottság munkájában, mert úgy ítéli meg, hogy ezzel a lépéssel "a Fidesz hadat üzent az alkotmányos demokráciának". Schiffer András LMP-frakcióvezető közölte: "Ezt a módszert Nurszultan Nazarbajev is meg fogja irigyelni Kazahsztánban".

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető-pártelnöke kedd este közölte: az MSZP sem vesz részt a továbbiakban az alkotmány-előkészítési munkában, mert azt hiteltelennek és komolytalannak tartja Lázár János keddi javaslata után. Az MSZP szerint elfogadhatatlan, hogy "a kormányzó párt parlamenti frakcióvezetője megfenyeget egy független állami intézményt, mert az - a jog, az igazságosság, a nép mellé állva - ellent merészelt mondani neki"