Egy nap alatt átalakította a főváros működését Tarlós

Vágólapra másolva!
Teljesen átalakította a főváros üzemeltetést első rendes ülésén a főváros közgyűlése, és Tarlós István főpolgármester ígéretéhez híven a BKV-vezér Kocsis Istvánon kívül leváltották az összes fővárosi cég vezetőjét is.
Vágólapra másolva!

A főrváros üzemeltetésének átalakításával kezdte a munkát első rendes ülésén Budapest új közgyűlése. Első lépésként a Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) módosításával Tarlós István főpolgármesterre ruházta a közgyűlés a a főváros egyszemélyes tulajdonában álló cégek vezetőinek kinevezését.

Tarlós és a városüzemeltetésért felelős helyette, György István előterjesztései alapján a 33 fős, fideszes többségű közgyűlés megalapította azt a két céget, amelyek a jövőben a főváros teljes üzemeltetéséért felelnek majd: a Budapesti Közlekedési Központot (BKK) és a közműcégeket összefogó Budapesti Városüzemeltetési Központot (BVK).

A BVK vezetője László György lett, a BKK élére pedig megszavazták a 25 éves Vitézy Dávidot. Kinevezését az MSZP-s Horváth Csaba azzal kritizálta, hogy "egy perc vezetői gyakorlattal sem rendelkezik". Tarlós azzal védte meg Vitézyt, hogy az elmúlt négy évben már bizonyította rátermettségét, Vitézy pedig kinevezése után azt nyilatkozta, hogy korábban sok olyan vezetője volt a fővárosi cégeknek, akinek nagy tapasztalatuk volt, mégsem végeztek eredményes munkát. (Vitézy Dávidról, aki a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szóvivője, 2007 és 2009 között pedig Tarlós javaslatára a BKV felügyelő bizottságának tagja volt, ebben a cikkünkben olvashat bővebben. Kinevezése után rövid interjút adott az [origo]-nak, ezt itt nézheti meg.)

A két mamutcég mellett egy biztonsági céget is alapított a főváros, a Fővárosi Biztonsági Iroda Nonprofit Kft. fogja felügyelni és koordinálni a jövőben a fővárosi cégek vagyonvédelmét. A cég élére Pető György került, és őt nevezte ki egy alapszabály-módosítás után a Fővárosi Közterület-felügyelet vezetőjének is Tarlós István. Pető korábban szocialista politikus volt, 2002 és 2006 között alpolgármesterként dolgozott a kerületet vezető Tarlós mellett. (Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.)

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vitézy Dávid és Wintermantel Zsolt fideszes képviselő az ülésteremben

A közgyűlés Tarlós István korábbi ígéretének megfelelően egy kivétellel leváltotta az összes fővárosi cég vezetőjét. Felmentették Gyarmati Zoltánt, a Parking Kft. ügyvezetőjét, a Fővárosi Taxiállomásokat Üzemeltető Kft. ügyvezetőjét, Héray Lászlót, a Budapesti Vidámpark Zrt., a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt., a Fővárosi Ingatlankezelő Zrt., a Budapest Film Zrt., az ENVIRODUNA Kft. és a Budapesti Városfejlesztési és Városrehabilitációs Zrt. vezetőit, illetve visszahívták valamennyi cég felügyelőbizottságát.

Egyedül Kocsis István, a BKV vezérigazgatója maradhatott a helyén. Tarlós ezt azzal indokolta, hogy a cég gyanús ügyei nem az ő hivatali idejében történtek. A cég igazgatóságát és a felügyelőbizottság nem szakszervezeti delegált tagjait ugyanakkor visszahívta a közgyűlés, és új tagokat választottak a helyükre.

A Parking Kft.-t ezentúl Devecz Miklós irányítja ezentúl, a Fővárosi Közterület-fenntartó élére Tölgyesi Balázs került, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-t Szőke László, a FŐTÁV-ot Fekete Csaba, a Budapesti Temetkezési Intézetet Horváth József, a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft.-t Wohner Zsolt, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központot pedig Nagyunyomi-Sényi Gábor Antal vezeti ezentúl.

"Közismert, hogy mi történt a közszolgáltató cégeknél. Aki fájlalja a gyors vezetői változásokat, az ezeket pártolja" - mondta a szavazások után Tarlós István.

Az új városvezetés egyik első intézkedése az volt, hogy leszereltették Budapest utcáiról azokat a a traktorok behajtását megtiltó közlekedési táblákat, amelyeket még 2006 októberében szereltett fel Demszky Gábor polgármester, hogy megakadályozza a bejelentett gazdademonstárciókat. Az egyik táblát az ülés elején a fideszes Ughy Attila átadta a szocialista frakciót vezető Horváth Csabának.