Nyomozást rendeltek el a pécsi püspök ellen

Vágólapra másolva!
Az ügyészség nyomozást rendelt el, miután kedden feljelentést tett egy ismeretlen a Pécsi Egyházmegyét vezető Máyer Mihály püspök és a korábbi gazdasági igazgató ellen.
Vágólapra másolva!

Nyomozást rendel el az ügyészség ismeretlen tettes ellen a Pécsi Egyházmegyét érintő, kedden nyilvánosságra került feljelentéssel összefüggésben.

"Az ügyészség szerint szükséges a feljelentésben foglaltak tisztázása" - indokolta a döntést Petréteiné Malomsoki Csilla, a Baranya Megyei Főügyészség helyettes vezetője szerdán.

Az Index kedden azt írta, hogy bűncselekményekkel, köztük pénzügyi, okirat-hamisítási és szexuális zaklatással gyanúsította meg egy ismeretlen Mayer Mihály pécsi püspököt, az egyházmegye tulajdonában lévő Fény Kft. két ügyvezetőjét, akik közül az egyik az egyházmegye gazdasági igazgatója volt korábban.

Az [origo] birtokába került, mellékletekkel együtt 65 oldalas feljelentés főleg gazdasági bűncselekményekről fogalmaz meg állításokat. A feljelentés szerint a Mayer Mihály által alapított Gaudium Nostrum Alapítvány és a korábbi gazdasági igazgató közös tulajdonában lévő Fény Kft. követett el állítólagos visszaéléseket.

A feljelentés szerint az egyházmegye által fenntartott Szent Mór iskola és a püspökség közötti 2007-es anyagi vitát rendezni kívánó első két vizsgálat szerint a püspökség bűncselekményeket követett el, de Mayer Mihály egy harmadik vizsgálatot is elrendelt, amely szerint az iskola követett el visszaéléseket. Az ismeretlen feljelentő szerint a harmadik vizsgálatot végző ember könyvvizsgálói jogosítvánnyal nem rendelkezett. A feljelentéshez mellékletként csatoltak egy negyedik vizsgálati jelentést, amelyet állítólag egy egyetemi oktató készített: a jelentésben az olvasható, hogy a harmadik, Mayer kérésére elkészített vizsgálati jelentés megrendelésre készült tákolmány, amely az alapvető szakmai követelményeknek sem felel meg.

A feljelentő mellékletként csatolja a Garay téri iskola adásvételi szerződését, amelyet a pécsi egyházmegye a szekszárdi önkormányzattól 2008-ban vásárolta meg. A feljelentő azt írja, 15 millió forintot kellett átutalnia a püspökségnek a szerződés megkötése után, a fennmaradó összeget pedig 2009-ben kellett volna utalni, ez azonban a mai napig nem történt meg.

A Pécsi Egyházmegye keddi közleménye szerint a püspökség vezetése bűncselekményt nem követett el, és "emiatt az esetleges büntetőeljárás megszüntetése esetén a bejelentőkkel szemben - amennyiben végre ismertté válik személyük - a büntetőjog eszközeivel fel fogunk lépni".

Az egyházmegye vagyonigazgatóját szeptemberben mentették fel az állásából, ezt követően az Egyházfórum főszerkesztője, Wildmann János azt írta közleményében, úgy tudja, ez annak lehet a jele, hogy a Vatikán vizsgálatot folytat a püspöki iroda ellen különböző gazdasági és szexuális visszaélések gyanújával.(erről itt olvashat).