Az alkotmánymódosítással indokolja lemondását a Fővárosi Bíróság elnöke

Vágólapra másolva!
A kormány és az Alkotmánybíróság közötti konfliktus miatt mondott le szerdán a Fővárosi Bíróság elnöke. Gatter László az [origo]-nak azt mondta, nem tiltakozni akar, de nem tetszik neki, ahogy a kormánypárt az Alkotmánybírósághoz viszonyul. A bíró lemondásában az is közrejátszott, hogy nem akart vitát vállalni bíróságának átalakításáról az Országos Igazságszolgáltatási Tanáccsal.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybíróság (Ab) keddi döntésére adott kormányzati válasz volt az egyik oka annak, hogy szerdán beadta a lemondását Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke. A bíró az [origo]-nak azt mondta, nem tetszett neki, ahogy a kormány reagált az Ab döntésére, amelyben a testület megsemmisítette az első intézkedések között bevezetett 98 százalékos különadót.

A kormány számára kedvezőtlen döntés után a Fidesz frakcióvezetője közölte, hogy törvényben korlátoznák az Alkotmánybíróság jogait (erről itt olvashat részletesen). "Én azt gondolom, hogy ez a hozzáállás komoly veszélyeket hordoz magában, mert ez alapján bármilyen, a kormánynak nem tetsző bírósági ítéletet kikezdhetnek azzal, hogy megváltoztatják a döntést megalapozó törvényeket" - mondta Gatter. "Ez az én ízlésemnek nem megfelelő" - közölte, hozzátéve: lemondásával nem tiltakozni akar valami ellen, egyszerűen csak lemond.

A bíró szerint a lemondás másik oka, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke, Baka András másképp gondolkodott a Fővárosi Bíróság szervezeti átalakításának, belső működésének kérdéseiben, mint ő. Gatter szerint nem volt köztük vita, de ő éppen azért mond le, hogy a későbbiekben se legyen: "én nem szeretnék ebbe az ügybe aggályosan közbeavatkozni, mert az butaság lenne" - mondta.

Gatter az [origo] kérdésére nyomatékosan közölte, hogy lemondásának nincs köze a 2006-os őszi zavargások miatt kapott kritikákhoz. Ő vezette a Főváros Bíróságot 2006-ban, amikor a zavargások miatt sokak kerültek előzetes letartóztatásba: Gattertől erről az Országos Igazságszolgáltatási Tanács kért tájékoztatást az ügyben. Gatter október 13-án, a parlament jogsértéseket vizsgáló albizottságának meghallgatásán megkövette azokat, akik 2006 őszén több időt töltöttek előzetesben, mint az indokolt volt.

Gatter László 1997-től 1998-ig a Fővárosi Bíróság megbízott elnöke, 1998-tól az elnöke volt. Az [origo] kérdésére azt mondta, hogy mostani lemondásával csak az elnökségtől búcsúzik, de 2011 január 1-től a Fővárosi Bíróság büntető tanácselnökeként folytatja a munkáját.