Vágólapra másolva!
Tagadta bűnösségét a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem korábbi rektora, akit hivatali befolyással való üzérkedéssel vádolnak. Szabó János a bíróságon azzal védekezett, hogy ő csak "jószolgálati gesztusként" figyelmeztette a DHL-t. Az ügyben kedden kezdődött el a per a Fővárosi Bíróságon.
Vágólapra másolva!

Tagadta bűnösségét a bíróságon Szabó János, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektora, akit hivatali befolyással való üzérkedéssel vádolnak. Az ügyészség szerint Szabó 2009-ben két társával elhatározta: a DHL Magyarország egyik divíziójának vezetőit valótlan állításokkal félrevezetik azért, hogy a cég szerződést bontson biztonsági cégével és szerződést kössön az egyikük ismeretségi körébe tartozó másik céggel. A vád szerint elhatározták azt is, hogy ennek érdekében megpróbálnak elbocsáttatni a fent említett DHL Kft.-től négy embert. Utóbbiakról olyan - bizonytalan forrásból származó - információkat adtak a cég vezetőinek, hogy fegyver- és kábítószer-kereskedelemben vesznek részt, és úgy tudják, valamilyen hatósági adatgyűjtés vagy eljárás már megindult velük szemben.

Szabó János vallomásában azt közölte, nem érzi magát bűnösnek, ő csak "jószolgálati gesztusként" figyelmeztetni akarta a cég vezetőit, hogy elképzelhető, néhány munkatársuk fegyver- és kábítószer-kereskedelmet folytat. Mint mondta, ezzel azt akarta elérni, hogy a cég belássa, célszerű, illetve hasznos volna, ha még az eljárás nyilvánosságra kerülése előtt megszabadulnának az érintettektől, és ezzel a médiabotrányt elkerülhetnék. Azt mondta, maga sem tudta eldönteni, hogy a hozzá került adathordozón hallható, az adatgyűjtéssel kapcsolatos párbeszédnek hitelt lehet-e adni vagy sem. Úgy fogalmazott, számára az volt a kérdés, hogy hallgasson vagy segítsen a cégnek.

Szabó János ugyanakkor azt hangoztatta: a jó szándékú figyelmeztetés során nem akart a DHL Magyarország vezetőire nyomást gyakorolni abban a kérdésben, bontsanak-e szerződést a biztonsági céggel vagy sem. Elmondta: jelezte ugyanakkor, hogy egy pályázat kiírása esetén, ha kérik, számíthatnak a segítségükre az "ajánlásban", de egyetlen konkrét céget sem említett, amellyel szerződést kellene kötni. Cserni János bíró kérdésére - hogyan merte vállalni annak a kockázatát, hogy a figyelmeztetéssel azoknak viszi az információt, akik esetleg benne lehetnek a bűnügyben - Szabó János azt mondta: nem feltételezte, hogy a cég vezetői is érintettek lehetnek.

Szabó Jánost februárban helyezték előzetes letartóztatásba befolyással üzérkedés gyanúja miatt. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda több helyen - köztük a ZMNE rektori helyiségeiben - tartott házkutatást. A nyomozást július közepén fejezte be az NNI, ekkor küldték az iratokat vádemelési javaslattal a Fővárosi Főügyészségnek. A tárgyalás várhatóan csütörtökön, tanúmeghallgatásokkal folytatódik a Fővárosi Bíróságon.