Lámpákat tarolva csúszott le a gurulóútról a teherszállító Ferihegyen

Vágólapra másolva!
Műszaki okból vagy a pilóta hibájából csúszhatott le a gurulóútról az az amerikai teherszállító gép szombaton a ferihegyi repülőtéren, amely a baleset miatt csak hétfőn tudott továbbindulni Budapestről. A gép letarolta a pálya szélt jelző lámpasort, majd beszakadt alatta a nem teherbíróra tervezett aszfalt.
Vágólapra másolva!

Csak tankolni szállt le a hétvégén Ferihegyen az az amerikai teherszállító repülőgép, amely egy baleset miatt csak hétfőn tudott továbbrepülni Budapestről. A FedEx gépe szombaton, felszállás előtt a parkolóból gurult a kifutópálya felé, amikor letért a gurulóútról, letarolta a guruló szélét jelző lámpasort, és a pálya nem teherbíró részén állt meg - mondta el Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. szóvivője az [origo]-nak.

A teletankolt 284 tonna felszállósúlyú gép alatt "az aszfalt azt tette, ami a dolga: beszakadt" - mondta Hardy. A szóvivő szerint a gurulóút mellett található aszfalt hat-tíz méter hosszan berepedezett, és a gép bal szárnya alatt található futómű kb. negyven centire belesüppedt a talajba. Hardy szerint a pálya mellett található személygépkocsi szélességű aszfalt olyan, mint a földpadka az autópálya mellett, "ha arra rámegy egy kamion, az is besüpped".

A baleset délután történt, de a tényleges mentést csak este 11 órakor tudták meg elkezdeni, mert meg kellett szerezni az ehhez szükséges engedélyeket - mondta Hardy. A gépből előbb kipakolták a 90 tonnányi rakomány egy részét, és leszívták a frissen tankolt 60 ezer liter kerozint, majd speciális vontatókkal és kábelekkel húzták ki a gépet a gödörből. A mentéssel hét óra alatt, reggelre végeztek, Hardy szerint ez jó teljesítmény. A gépet ezután az egyik hangárban javították meg, és hétfőn, a bepakolás és tankolás után tudott elindulni Budapestről.

A baleset miatt vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy műszaki okokból vagy a pilóta hibájából került erre a részre a gép - mondta Hardy.