Kiakadt az ellenzék a Fidesz alkotmánymódosítási tervén

Vágólapra másolva!
Bírálják az ellenzéki pártok a Fideszt, amiért a különadót megsemmisítő alkotmánybírósági döntésre válaszképpen a kormánypárt korlátozná az Alkotmánybíróság jogkörét. Az LMP és az MSZP is bejelentette, hogy kivonul az új alkotmány előkészítéséből, mert a Fidesz szerintük elvetette a sulykot. Az LMP november 3-re tüntetést hirdetett, és Gyurcsány Ferenc is demonstrációra hívta a "demokratákat". A Jobbik közölte: szerintük sem elegáns a Fidesz lépése.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden alkotmányellenesnek nyilvánította, és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót; ezt követően Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: kezdeményezte az alkotmány módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Alkotmánybíróság hatásköréből. A 98 százalékos különadóról szóló szabályokat, amelyeket az Alkotmánybíróság kedden megsemmisített, változatlan tartalommal újra a parlament elé viszik (erről részletesen itt olvashat).

Az LMP kedd délután közleményben jelentette be, hogy a továbbiakban nem vesz részt az új alkotmányt előkészítő parlamenti bizottság munkájában, mert úgy ítéli meg, hogy ezzel a lépéssel "a Fidesz hadat üzent az alkotmányos demokráciának", "átlépte a Rubicont". A párt közleménye szerint ha a Fidesz hinne a jogállamban, akkor az Alkotmánybíróság döntését el kellene fogadnia, ehelyett azonban nekiront a jelenlegi rendszerben létező legfontosabb ellensúlynak.

Schiffer András LMP-frakcióvezető közölte: "Ezt a módszert Nurszultan Nazarbajev is meg fogja irigyelni Kazahsztánban" . A politikus példátlannak nevezte, hogy a Fidesz a neki nem tetsző alkotmánybírósági döntésre így reagál, és akkor nyúl bele az alapvető alkotmányos rendszabályokba, amikor a parlamenti pártok éppen egy alkotmányozási folyamat kellős közepén vannak. Az LMP emiatt tüntetést is hirdetett november 3-ra az Alkotmánybíróság épülete elé.

Gyurcsány is demonstrációt hirdet

Az MSZP szerint Lázár bejelentése "világossá tette, hogy a Fidesz demokráciafelfogása távol áll Európától, a civilizált világtól". Török Zsolt, a szocialista párt szóvivője szerint elfogadhatatlan, hogy "a kormányzó párt parlamenti frakcióvezetője megfenyeget egy független állami intézményt, mert az - a jog, az igazságosság, a nép mellé állva - ellent merészelt mondani neki". Az MSZP ezért felszólítja a kormánypártot: "el a kezekkel az Alkotmánybíróságtól!" - olvasható a közleményben.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető-pártelnöke kedd este közölte: az MSZP sem vesz részt a továbbiakban az alkotmány-előkészítési munkában, mert azt hiteltelennek és komolytalannak tartja Lázár János keddi javaslata után. A szocialista politikus szerint a Fidesz az új alkotmánnyal nem erősíteni, hanem meggyengíteni akarja a demokratikus értékeket és demokratikus intézményeket, Lázár javaslata pedig totális diktatúrához, a parlamenti demokrácia teljes lerombolásához vezet.

Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök-pártelnök kedden az LMP-hez hasonlóan közös demonstrációra hívta a "demokratákat" az Alkotmánybíróság védelmében. Mint mondta, ez az a pillanat, amikor félre kell tenni a vitát az MSZP-ben, a baloldalon, a demokraták között, és a parlament demokratikus ellenzékének, valamint a demokratikus közélet szereplőinek közösen kellene megvédenie az Alkotmánybíróságot. Gyurcsány szerint, miután az Alkotmánybíróság ellent mert mondani a kormánynak, a Fidesz azt üzente: "kuss legyen az Alkotmánybíróságnak és kuss legyen az országnak".

Jobbik: Nem elegáns

Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint a különadót érintő alkotmánybírósági döntésre válaszoló fideszes reakció nem meglepő, és nem is elegáns. Hozzátette: a Jobbik már akkor felhívta a kormánypárt figyelmét arra, hogy ez a törvény valószínűleg el fog bukni az alkotmányosság próbáján, amikor a parlament tárgyalta a különadót. Újságírói kérdésre ugyanakkor azt mondta, hogy pártja a különadó céljával egyetért.

Volner szerint az alkotmány egy olyan egyetemes alapértékeket megjelenítő jogi normát jelent, "amihez nem illik ötpercenként hozzányúlni", nem illik aktuálpolitikai céloknak alárendelni. A Fidesz eddig már hét alkalommal módosított alkotmányt, "az alkotmánymódosítások gyakorlata a parlamenten belül már-már egy zoknicsere gyakoriságát idézi" - fogalmazott.