Blikk: Talajtörés okozta az iszapkatasztrófát a szakértők szerint

Vágólapra másolva!
A Mal Zrt. által felkért szakértők előzetes véleménye szerint talajtörés miatt szakadát át az iszaptározó gátja - írja a Blikk. A vállalt jogi képviselője szerint a végleges eredményhez még további vizsgálatok szükségesek.
Vágólapra másolva!

Az előzetes szakértői vélemények szerint talajtörés okozta a Mal Zrt. iszaptározójánál a gátszakadást - írja a Blikk a birtokába került véleményekre hivatkozva. A lap szerint a talajmechanikai szakértőket a Mal Zrt. kérte fel arra, hogy készítsenek véleményt az iszapkatasztrófa okairól.

A vélemény szerint az 1990 és 1994 között épített X. tározót körülvevő résfal, amelynek fel kellett volna fognia a szivárgást, beterelte a csapadékvizet a gátfal alá. Ez átáztatta az agyagos talajt, és a talajrétegek egymáson elcsúsztak, így talajtörés jött létre, ami magával rántotta a gátat. A gát kifele mozdult, és megsüllyedt - idézi a szakvéleményt a lap.

A Mal Zrt. tulajdonosainak jogi képviselője a szakvéleményről azt mondta a lapnak, hogy azok még nem véglegesek, mert ahhoz több fúrást és elemzéseket kell elvégezni.

A talajtörésre hivatkozó vélemény összecseng azzal a szakvéleménnyel, amelyet még 1979 és 1980 között készítettek a Budapesti Műszaki Egyetem munkatársai. A cég kérésére készített tanulmányukban akkor azt írták, hogy két különböző összetételű talaj találkozik pont ott, ahol most a X. kazetta sarka van, és ezek a különböző talajrétegek különböző mértékben mozdulhatnak el csapadék hatására.