Magyar Nemzet: Megállítja a patikaliberalizációt a kormány

Vágólapra másolva!
Munkaszüneti napot kapnak az egészségügyi dolgozók, megszűnik a súlyponti kórház besorolás, kábítószerré minősítik a mefedront és szigorodnak a patikaalapítás szabályai, ha a parlament elfogadja az egészségügyi törvények módosítására szóló javaslatokat - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Tizenkét, az egészségüggyel kapcsolatos törvény módosítását kezdeményezi a Nemzeti Erőforrás Minisztérium előterjesztése - írja a Magyar Nemzet. A lap birtokában lévő javaslatcsomag szerint a jövőben munkaszüneti nap lenne az egészségügyi dolgozóknak július 1-je (a Semmelweis-nap). Megszünteté a tárca a pár éve bevezetett elszámolási nyilatkozatot is, amelyet a betegeknek adnak át a kórházak arról, körülbelül mennyibe került a kezelése. A törvény megszüntetné a súlyponti kórház kategóriát és az ehhez a besoroláshoz kötődő, törvényben rögzített ágyszámot is.

A lap szerint szigorítanák a patikaalapítás szabályait, a jövőben a vállalkozásban többségi tulajdonnal kellene rendelkeznie a gyógyszerésznek, és csak ott lehetne gyógyszertárat nyitni, ahol teljesülnek a törvényben meghatározott lakosságszámot és földrajzi elhelyezkesét előíró feltételek. A javaslat szerint ezzel a módosítással a patikák "nemzeti érdekkörben maradhatnak, ami nemzetstratégiai kérdés".

Változnak a méltányossági gyógyszerár-támogatás szabályai is. A gyógyszerár-támogatsánál megszüntetnének egy nemrég bevezetett szigorítást, és megszünne a szigorítás a méltányossági alapon adható gyógyászatisegédeszköz-támogatásnál is. A minisztérium javaslatot tesz arra is, hogy a visszaélések miatt minősítsék kábítószernek a partidrogként használt mefedront.

Változna a gyerekgondozási segély mellett munkát vállalók táppénzének támogatása is, de a Magyar Nemzet nem részletezte, hogy hogyan.