225 házat kell elbontani Devecserben a kárfelmérők szerint

Vágólapra másolva!
Több mint 200 házat kell elbontani a vörösiszap-katasztrófa után Devecserben - állapította meg a helyben dolgozó kárfelmérőbizottság. Egy toxikológus szakértő szerint ugyanakkor a szennyezés ellenére élhető marad a település és a környéke is.
Vágólapra másolva!

Összesen 225 házat javasolt bontásra a kárfelmérő bizottság a vörösiszap-katasztrófa által sújtott Devecserben - mondta a település hétfő esti lakossági fórumán a Belügyminisztérium helyettes államtitkára. Szaló Péter hozzátette: a bontásra ítélt ingatlanok listája nem végleges, az építési igények ismeretében, valamint városszerkezeti okokból módosulhat.

A helyettes államtitkár szerint a mérnöki kamara szakembereiből és a közigazgatási hivatal szakértőiből álló 20 fős bizottság már a katasztrófa hetében, október 9-én megkezdte az ingatlanok felmérését. Négy kategóriába sorolták az ingatlanokat: a bontandó, felújítható és tisztítás után lakható házak mellett az épületek egy részénél további vizsgálatot tartottak szükségesnek.

"Biztonsággal élhető Devecser"

A hétfői lakossági fórumon előadást tartott Zacher Gábor toxikológus is, aki megállapította: Devecser és a vörösiszap-katasztrófával érintett térség biztonsággal élhető a jövőben. A szakértő szerint a helyzet nagymértékben javult, a kezdetben aggasztó porterhelési adatok már mindenhol jóval az egészségügyi határérték alatt maradnak. A veszélyes anyag 80 százalékát elhordták, illetve az időjárás és az eső is segíti a javulást - közölte.

Zacher a következő időszakra azt javasolta a lakosságnak, hogy rendszeresen vegyenek részt szűrővizsgálatokon. A toxikológus szerint sehol a világon nem történt még ilyen katasztrófa, erre kellett a magyar egészségügynek reagálnia, és kiválóan teljesített.

Az ajkai timföldgyár X-es zagytározójának gátja október 4-én szakadt át, s a vörösiszappal szennyezett erősen lúgos víz azonnal elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely nagy részét. A vörösiszap-katasztrófa következtében kilencen vesztették életüket, több mint másfél száz ember szenvedett különböző fokú sérülést (az iszapömlésről és következményeiről szóló cikkeinket itt találja).

Hazaengedték egy sérültet Győrből
Hazaengedték a legkevésbé súlyos sérülésekkel Győrbe szállított vörösiszapsérültet - közölte a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa. Tamás László János szerint pénteken bocsátották el a férfit, aki testfelületének 10-15 százalékán sérült a lúgtól. A kórházban ápolt másik, középsúlyos állapotú (30-35 százalékos felületen sérült) beteg szépen gyógyul, és stabilizálódott a harmadik, egy hete még válságos állapotban lévő, hetvenes éveiben járó férfi állapota is.