Csökkentené Botka László hatáskörét a szegedi Fidesz

Vágólapra másolva!
Nagy hatáskörrel rendelkező tanácsnokokat választana, és csökkentené a polgármester hatáskörét a szegedi önkormányzat Fidesz-frakciója. A város képviselő-testületében a Fideszé a legerősebb frakció, ugyanakkor a polgármester az MSZP-s Botka László. A fideszesek indítványait szerdán tárgyalja a képviselő-testület.
Vágólapra másolva!

Csökkentené Botka László (MSZP) szegedi polgármester hatáskörét a Fidesz, és jelentősen átalakítaná a város irányítását - derül ki azokból indítványokból, amelyeket szerdai ülésén tárgyal a testület. A közgyűlés legnagyobb frakcióját alkotó fideszes képviselők a közgyűlés szervezeti és működési szabályzatának (szmsz) módosításával érnék el a változásokat - derül ki az önkormányzat honlapjára hétfőn fölkerült javaslatokból. A polgármester munkáját a jövőben csupán egy alpolgármester segítené, ugyanakkor széles feladatkörrel rendelkező tanácsnokokat választanának, és ideiglenes bizottságot hoznának létre az önkormányzat elmúlt nyolcéves tevékenységnek vizsgálatára.

A jelenleg hatályos szmsz a szegedi polgármester közgyűléstől átruházott hatásköreit több oldalon át sorolja mellékletében. Ezek között csaknem félszáz gazdasági jellegű feladat van, némelyikük 10 millió forintos összeghatárig önálló döntési jogkörrel ruházza föl a polgármestert. A gazdasági terület mellett további három tucat olyan hatáskör van, amely döntési lehetőséget biztosít a város első emberének. A Gyimesi László szegedi Fidesz-elnök által jegyzett új szmsz-tervezet csupán tizenegy pontban részletezi a polgármester hatásköreit, és ezek többsége is törvényben rögzített feladat.

A fideszes képviselők a polgármester hatáskörének átalakítása mellett az szmsz-ben rögzítenék azt is, hogy a közgyűlés jövőben a korábban lehetséges négy helyett csupán egy alpolgármestert választ. Emellett a képviselők négy (gazdasági, városüzemeltetési, humán közszolgáltatási, valamint városfejlesztési és külügyi), széles felelősséggel és felügyeleti hatáskörrel rendelkező tanácsnoki poszt létrehozására tesznek javaslatot. A tanácsnokokat - az államigazgatási ügyek kivételével - valamennyi önkormányzati irattal kapcsolatban azonnali iratbetekintési jog illetné meg, és a várost érintő ügyekben írásbeli tájékoztatást kérhetnének a polgármestertől, a jegyzőtől, a bizottsági elnököktől.

A legnagyobb frakciót alkotó képviselők az szmsz módosításával a korábbival azonos számú, ám némileg változó feladatkörű, kilenc állandó bizottság létrehozására tesznek javaslatot. Indítványozzák egy ideiglenes bizottság létrehozását is, amely 2002 őszétől kezdve áttekintené az önkormányzati intézmények és cégek, valamint a polgármesteri hivatal működésének jogi és gazdasági célszerűségét. A testület szakértők segítségét vehetné igénybe, tagjainak pedig széleskörű adatkérési joguk lenne.

A polgármesterrel együtt huszonkilenc tagú szegedi közgyűlésben tizennégy fideszes, egy LMP-s és egy jobbikos, valamint tizenkét, az MSZP és az Összefogás Szegedért Egyesület közös listáján bejutott képviselő dolgozik, így a testületben önmagában sem az MSZP-nek, sem a Fidesznek nincs többsége.