Budapesten porosabb a levegő, mint Devecseren

Vágólapra másolva!
Devecseren és Kolontáron az egészségügyi határérték alatt marad a levegő porszennyezettsége vasárnap - derül ki a Veszprém megyei védelmi bizottság közleményéből. Ennek alapján az iszapkatasztrófa által érintett területeken már kevésbé porszennyezett a levegő, mint Budapest legnagyobb részén, ahol az utóbbi napokban megnőtt a szállópor-koncentráció.
Vágólapra másolva!

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség az iszapkatasztrófával érintett területen és környékén 12 helyszínen folyamatosan méri a légszennyezettséget. A legutóbbi 24 órás mérés egyesített adatai alapján Ajka, Devecser és Kolontár térségében az egészségügyi határérték alaptt van a porszennyezettség - közölte a Veszprém megyei védelmi bizottság vasárnap. Ajkán 18,5, Devecseren 39,7, Kolontáron pedig 33,9 mikrogramm/köbméter volt a légszennyezettség. Az egészségügyi határérték 50 mikrogramm köbméterenként.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) vasárnap délutáni mérései alapján Budapesten a 11 mérőállomásból egyben - a XV. kerületben - átlépte az egészségügyi határértéket a szállópor koncentrációja, további ötben pedig megközelítette azt, vagyis 40 mikrogramm/köbméter fölé kúszott.

A vidéki városok közül - az OLM adatai szerint - az egészségügyi határértéket meghaladó porszennyezettséget a következő helyeken mértek: Sopronban, Várpalotán, Dunaújvárosban, Pécsett, Putnokon, Sajószentpéteren és Miskolcon.

Nagy Anna kormányszóvivő csütörtökön hasonlította össze a budapesti és a kolontári légszennyezettséget (erről itt olvashat). Akkor azt mondta, a katasztrófa sújtotta térségben már a szálló por koncentrációja már nem haladja meg az egészségügyi határértéket. Hozzátette, a levegő Budapesten az egészségre ártalmasabb a szmog miatt, mint a két hete vörösiszappal elöntött Devecserben és Kolontáron. A fővárosban akkor még nagyon alacsony volt a a szállópor (PM10) koncentrációja: a 11 budapesti mérőállomásból 7-ben a "kiváló", a többiben a "jó" kategóriába esett a porszennyezettség mértéke.