Vágólapra másolva!
Zár alá vették a vörösiszapkatasztrófában érintett cég, a Mal Zrt. vezérigazgótjának, Bakonyi Zoltánnak a vagyonát. A rendelkezés Bakonyi ingatlanaira, és a cégben meglévő üzletrészére is kiterjed.
Vágólapra másolva!

Zár alá vette Bakonyi Zoltánnak, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezérigazgatójának ingatlanvagyonát és a cégben lévő üzletrészét pénteken a Veszprémi Városi Bíróság - közölte Meződi János, a Veszprém Megyei Bíróság elnökhelyettese. Szintén zár alá vette a bíróság F. Józsefnének, az ajkai timföldgyár környezetvédelmi és laborfelelősének ingatlanvagyonát - tette hozzá.

Az ügyben korábban gyanúsítottként hallgatták ki D. Józsefet, a Mal Zrt. műszaki igazgatóját is, de az ő esetében a bíróság pénteken nem hozott végzést vagyon zárolásáról.

Bakonyi Zoltánt több ember halálát okozó közveszély-okozással és környezetkárosítással gyanúsították meg a vörösiszapkatasztrófa miatt. Bakonyit október 11-én előállította, majd őrizetbe vette a rendőrség. A Veszprémi Városi Bíróság azonban két nappal később elrendelte szabadlábra helyezését, amit másodfokon is jóváhagyott a bíróság, így a vezérigazgató szabadlábon maradhatott.

A Mal Zrt. Kolontár közelében lévő vörösiszap-tározójának október elején szakadt át a gátja. A kiömlő vörösiszap Devecseren, Kolontáron és Somlóvásárhelyen is komoly károkat okozott. A szerencsétlenségben kilenc ember életét vesztette, és több mint százötvenen megsérültek. A vörösiszap-katasztrófáról szóló összes cikkünket ezen a linken megtalálja.