A magyar iszapkatasztrófával példálóznak Vietnamban

Vágólapra másolva!
A magyarországi iszapkatasztrófa példáját használja Vietnamban egy csoport, amely egy helyi alumíniumgyár építése ellen tiltakozik. Az aláírásgyűjtéssel demonstrálók szerint a magyarországi katasztrófa komoly figyelmeztetés arra, milyen veszélyes melléktermékek keletkeznek az alumínium gyártásakor.
Vágólapra másolva!

Tiltakozó aláírásgyűjtésbe kezdtek egy alumínium-és timföldgyár építése ellen Vietnamban, félve attól, hogy ott is megismétlődhet a magyarországi vörösiszap-katasztrófa. A petíciót eddig 1700 ember írta alá, köztük ismert értelmiségiek, az államfő volt helyettese és más egykori állami tisztségviselők. Az aláírók között van a vietnami függetlenségi háború hőse, a ma már 99 éves Vo Nguyen Giap tábornok is - mondta el pénteken a kormány volt gazdasági tanácsadója, Le Dang Doanh, aki maga is az elsők között csatlakozott a tiltakozókhoz.

A kérdéses alumíniumgyárat az ország közepének hegyvidéki területein kezdték el építeni, és a tiltakozók már tavaly is megpróbálkoztak a munkálatok leállíttatásával, sikertelenül. A tiltakozó felhívás szerint a magyarországi katasztrófa komoly figyelmeztetés arra, milyen veszélyes melléktermékek keletkeznek az alumínium gyártásakor. Épp ezért az aláírók a "kiküszöbölhetetlen kockázat" miatt arra kérik a hatóságokat, állítsák le az üzem építését, illetve szüntessék be egy másik gyár létrehozásáról a külföldi partnerekkel folyó tárgyalásokat.

Le Dang Doanh szerint a petíciót már a Vietnamban kormányzó Kommunista Párt és a szerda óta ülésező nemzetgyűlés több magas rangú vezetőjének elküldték. A tavaly óta tartó tiltakozó megmozdulás meglehetősen szokatlan a diktatórikus, egypártrendszerű Vietnamban.

A Mal Zrt. ajkai iszaptárolójának gátja október 4-én szakadt át, a kiömlő vörösiszap elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő területeit. A kormány október 6-án kihirdette a veszélyhelyzetet. Az iszapkatasztrófa következtében kilencen vesztették életüket, és mintegy 150-en sérültek meg, egyikőjük állapota hétfőn válságosra fordult. Itt folyamatosan követheti az iszapömlés utáni eseményeket.