Vádat emeltek az ügyészség szerint vérengzésre készülő diák ellen

Vágólapra másolva!
Vádat emeltek az ellen a budapesti egyetemista ellen, aki állítólag vérengzésre készült egy bevásárlóközpontban vagy egy egyetemen. Az ügyészség szerint S. Ábel kitervelte a gyilkosságokat, ezért emberölés előkészületével vádolták meg.
Vágólapra másolva!

Vádat emelt pénteken a Fővárosi Főügyészség S. Ábel ellen, aki a rendőrség gyanúja szerint arra készült, hogy válogatás nélkül huszonkét embert megöljön egy egyetemen vagy pedig egy fővárosi bevásárlóközpontban. Az ügyészség az egyetemista ellen 22 rendbeli emberölés előkészülete, valamint súlyos testi sértés és garázdaság miatt emelt vádat - közölte Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Az ügyészség szerint S. Ábelben először 2008 tavaszán, a finnországi, németországi és amerikai iskolai mészárlások híreinek hatására merült fel, hogy lőfegyvert szerez és az egyetemre berontva több diákot megöl, majd saját magával is végez. Állítják, hogy ennek végrehajtáshoz részletes tervet dolgozott ki, belépett egy lövészettel foglalkozó sportegyesületbe, hogy fegyvert szerezzen, és 2009 áprilisában gázpisztolyt és gázálarcot is vett. Az egyetemista - miután megszerezte az ehhez szükséges engedélyt - egy 9 mm-es Parabellum típusú maroklőfegyvert vásárolt.

A vád szerint a fiúban az is felmerült, hogy nem az egyetemen, hanem valamelyik nagy bevásárlóközpontban követi el a gyilkosságokat, ezért "terepfelmérést is végzett több budapesti bevásárlóközpontban". Azért 22 embert akart megölni, mert minden életévéért egy ember életével kívánt bosszút állni - olvasható a közleményben. Az ügyészség állítja, egy S. Ábel egy búcsúlevélben, és a blogján is írt tervéről, míg végül tavaly októberben csoporttársai értesítették a rendőrséget.

S. Ábel az ügyészség közleménye szerint "kiemelkedő intellektuális képességekkel rendelkezik", "személyisége gyerekkorától kezdődően, különféle körülmények miatt fokozódó mértékben torzult". Kezdetben a családja körében mutatkozott meg agresszivitása, amely "a külvilág felé fokozatosan terjedt ki". A vádhatóság szerint az egyetemista édesanyját és nagyanyját rendszeresen bántalmazta. 2006 szeptemberében a nagyanyját annyira súlyosan bántalmazta, hogy ez súlyos egészségromlást okozott az asszonynak, az ügyészség ezért emelt vádat a fiú ellen testi sértésért is.

2009 decemberében az egyetemista a lakásuk bejárati ajtajának ablaknyílásán keresztül egyszer kilőtt egy gázpisztolyból. Az ügyészség közleménye szerint a lépcsőházban és a lakásokban ez fojtogató gázszagot okozott, emiatt egyes lakók "erős légúti irritáció"-ra és "fuldoklási tünetek"-re panaszkodtak, és kimenekültek a házból.

S. Ábel továbbra is előzetes letartóztatásban van, az eljárás a Fővárosi Bíróságon folytatódik. Az ügyről itt olvashat bővebben.