Felmentették az Operaház főigazgatóját

Vágólapra másolva!
A pazarló hazdálkodásra hivatkozva felmentették posztjáról az Operaház főigazgatóját és gazdasági igazgatóját. Az intézményt szeptember óta felügyeli, gazdálkodását és szakmai munkáját pedig egy bizottság vizsgálja. A testület vezetője szerint már sok szabálytalanságot tártak fel.
Vágólapra másolva!

Réthelyi Miklós kultúráért felelős miniszter azonnali hatállyal visszavonták pénteken a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Vass Lajos vezetői megbízatását - közölte pénteken Horváth Ádám, az intézmény miniszteri biztosa. Távozik a posztjáról Szabó Attila gazdasági igazgató is.

Hardy F. Gábor, a Magyar Állami Operaház pénzügyeit és gazdálkodását átvilágító bizottság elnöke az MTI-nek azt mondta: az elmúlt 3-4 hét alatt igen sok szabálytalanságot tártak fel. Ezeknek a dokumentálása megtörtént, mintegy ötven oldalnál tart már az anyag, amely - mint fogalmazott - sajnos folyamatosan bővül.

"Azt lehet mondani, hogy a vezetők igen pazarlóan gazdálkodtak, több milliárd forint elköltését látjuk helytelennek. Az eddig elkészült vizsgálati dokumentumot néhány nappal ezelőtt átadtuk Réthelyi Miklós miniszternek, aki Szőcs Géza államtitkárral és a jogászokkal konzultálva úgy találta, hogy mindezek elégségesek arra, hogy Vass Lajost és Szabó Attilát a vezetői tisztségükből visszavonja" - összegezte a bizottság elnöke.

A bizottság szerint sem Vass Lajosnak, sem Szabó Attilának nem érdeke, hogy a házban maradjon beosztott közalkalmazottként, ezért jelenleg arról tárgyalnak, közös megegyezéssel távozzanak. Az Operaházat szeptember eleje óta irányítja miniszteri biztos, akire a tárca a ház működésének operatív feladatait bízta. Az Operaház gazdasági-pénzügyi, művészi és működési tevékenységének átvilágítását egy szakértőkből létrehozott bizottság végzi, amelynek irányítását a miniszter a tárca vezető szakjogászára bízta.