"Nincs szükségük cukorkára" - megjelölné a pedofilokat az EU

Vágólapra másolva!
Több kiló édességet találtak a rendőrök egy újpesti férfinél, akit egy kisfiú megrontásával gyanúsítanak. A szomszédok szerint a házánál sokszor láttak más gyerekeket is, ezért elképzelhető, hogy a férfinek több áldozata is volt. A gyerekeket molesztálók között sok a visszaeső, ezért több országban nyilvános listát vezetnek az ilyen bűncselekményt elkövetőkről. Magyarországon ilyen nincs, de az EU szeretné megszigorítani a lebukott pedofilok elkülönítését.
Vágólapra másolva!

Egy pedofíliával gyanúsított férfi lehetséges áldozatait keresi a IV. kerületi Rendőrkapitányság. A rendőrség internetes oldalán megjelent felhívás szerint a 66 éves férfi - aki ellen megrontás miatt nyomoznak - 2006-tól kezdve több éven át többször molesztált egy kisfiút, és a rendőrség feltételezése szerint más gyerekekkel is erőszakoskodhatott.

Az [origo] egy rendőrséghez közeli, névtelenséget kérő forrásból úgy értesült, hogy a férfi egyik szomszédjának vallomása miatt próbálnak a nyomozók több kiskorú áldozatot felkutatni, ugyanis a meggyanúsított férfi házánál többször láttak idegen kisgyereket. Információink szerint még a férfit letartóztató rendőröket is meglepte, hogy a férfi házban halomban állt az édesség, táskájából pedig több kiló csokoládé, cukorka, nyalóka került elő.

A rendőrséghez közeli forrás szerint a letartóztatott férfi a gyanú szerint egy Ausztriában élő magyar család kisfiát zaklatta szexuálisan, aki a nyári szünetet töltötte a férfinél. A gyerek éveken át nem beszélt a vele történtekről, de egyre rosszabb állapotba került, később öngyilkossággal is fenyegetőzött, ezért egy osztrák pszichiátriai intézetbe került. A rendőrség közleménye szerint a férfi "különböző indokokat talált ki a gyerek családja felé", a kisfiúnak pedig pénzt és nagy értékű ajándékokat adott, és folyton arra figyelmeztette, senkinek nem beszélhet a köztük történtekről.

"Nincs szükségük cukorkára"

A gyerekek ellen elkövetett szexuális visszaéléseknél nagyon magas a látencia, vagyis a bűncselekmények jelentős része rejtve marad, mert az áldozatok szégyent, önvádat éreznek amiatt, ami velük történt és gyakran nem tudnak, illetve nem mernek segítséget kérni - mondta az [origo]-nak Gyurkó Szilvia, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos munkatársa. Ráadásul a gyerekekkel szembeni szexuális visszaéléseket nagyrészt olyan követik el, akik ismerik a gyereket. Például családtagok, ismerősök, barátok, szomszédok, "nekik pedig nincs szükségük cukorkára" - mondta Gyurkó.

Az Újpesten letartóztatott, pedofília miatt gyanúsított férfi az [origo]-nak nyilatkozó forrás szerint visszaeső, évtizedekkel ezelőtt börtönben is volt gyerekek elleni szexuális bűncselekményért. Világszerte több országban - az Egyesült Államok legtöbb tagállamában, Franciaországban, illetve Angliában - úgy próbálnak védekezni az erőszaktevők ellen, hogy nyilvántartást vezetnek az ilyen bűncselekményt elkövető emberekről.

A kiskorúak sérelmére szexuális erőszakot elkövetők regiszterét - amit gyakran pedofil nyilvántartásnak is neveznek - Európában először Nagy-Britanniában vezették be 2003-ban, miután óriási közfelháborodást keltett egy iskolai eset: egy gondnok az egyik tanárral együtt két kislányt elrabolt, megerőszakolt, majd megölt. Miután kiderült, hogy egyikük már korábban is molesztált gyerekeket, kötelezővé tették, hogy a gyerekek ellen szexuális bűncselekményt elkövető, ezért egy évnél hosszabb szabadságvesztésre ítélt embereket nyilvántartásba kell venni.

Óvodában ne dolgozhassanak pedofilok

A regiszterrel először azt akarták megakadályozni, hogy bizonyos - például iskolai, óvodai - munkákat egyáltalán ne végezhessenek a regisztráltak, mert a pedofil hajlamú elkövetők jellemzően keresik azokat a helyzeteket, ahol kapcsolatba kerülhetnek gyerekekkel - mondta Gyurkó Szilvia. A szabályozás másodlagos célja az volt, hogy az állampolgárokat tájékoztassák arról, hogy a lakókörnyezetükben olyan emberek élnek, akik korábban ilyen bűncselekményt követtek el.

Az Egyesült Államokban - az MTI -es tudósítása szerint - előfordult, hogy a nyilvántartásban szereplőknek kijárási tilalmat rendeltek el az október végi Halloween idején, amikor sok jelmezbe öltözött kisgyerek jár az utcákon. A kijárási tilalom betartását szúrópróbaszerűen ellenőrizte a rendőrség.

Ki pedofil?
A köznyelvben gyakran minden olyan elkövetőt pedofilnak neveznek, aki gyermekkel szemben szexuális visszaélést követ el, de a tudományos definíció szerint pedofilnak csak azokat a felnőtt vagy fiatal felnőtt (16 évesnél idősebb) elkövetőket tekintik, akik elsődlegesen vagy kizárólag csak prepubertáns korban lévő (jellemzően 13 évesnél fiatalabb) gyermekkel szemben éreznek szexuális vonzalmat.

A kriminológusok a pedofíliát betegségnek tekintik. Nagyon nehéz a pedofilok arányát megbecsülni, mivel a gyerekek sérelmére elkövetett szexuális visszaélések sokfélék. Nemzetközi kutatási adatok alapján az összes gyerekek elleni szexuális visszaélés 7 százalékának az oka a pedofília, a többi elkövető esetében más motiválja a gyermekkel szembeni szexuális visszaélést.


A nyilvántartások a rendőrség dolgát is megkönnyítik, ugyanis a szexuális bűncselekményt elkövetők között magas a visszaesők aránya. "Kanadában nemrég felmerült, hogy a gyerekek elleni súlyos szexuális erőszakot akár életfogytiglani börtönnel is büntetnék, és ott arra hivatkoztak, hogy akár az ilyen elkövetők 70 százaléka is visszaeső lehet" - mondta Gyurkó. Lengyelországban idén lépett életbe az a törvény, amely az erőszaktevő pedofilokat kémiai kasztrálással sújtja. Kémiai kasztrációnak azt a beavatkozást nevezik, amikor gyógyszeres kezeléssel csökkentik a libidót, illetve a szexuális aktivitást. Ez az eljárás nem jelent valódi kasztrációt, illetve sterilizációt, így a kezelés abbahagyásával a folyamat visszafordítható.

A kriminológus szerint arra is van több példa, hogy az elkövetők beleegyeznek a kémiai kasztrálásba, mert bűntudatot és szégyent éreznek a késztetéseik miatt. Így az Egyesült Királyságban 2010 áprilisában egy 60 éves nő egyezett bele abba, hogy elvégezzék rajta a kémiai kasztrációt, miután bűnösnek találták, amiért megerőszakolta két unokáját.

Magyarországon nem tervezik a pedofil-lista bevezetését

Gyurkó Szilvia szerint a regiszterekkel szemben ellenérvek is vannak, hiszen a nyilvántartott emberek rendszerint letöltik a rájuk kirótt büntetést, vagy akár sikeres terápián is áteshetnek, mégis életük végéig megbélyegezve élnek. "Ez a rendszer sem tökéletes, szerepelhetnek benne a társadalomra valójában már nem veszélyes elkövetők és kimaradhatnak belőle súlyos bántalmazásokat elkövetők, mégis időről-időre felmerül, hogy be kellene vezetni" - mondta a kriminológus, aki ugyanakkor nem tud arról, hogy Magyarországon valaha tervbe vettek volna ilyen adminisztratív lépést a szexuális erőszaktevők ellen.

"Egy nyilvános feketelista bevezetése még nem merült fel, ez elsősorban adatvédelmi és személyiségi jogi problémákat vethet fel" - válaszolta az [origo]-nak Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkársága. Így jelenleg a gyerekek ellen szexuális bűncselekményeket elkövetőkről külön nyilvántartás nincs, de az államtitkárság szerint ők is szerepelnek az egységes bűnügyi nyilvántartásban, amelynek adatait azonban csak a törvényben meghatározott hatóságok - bíróság, ügyészség, nyomozó hatóság, rendőrség - ismerhetik meg.

Idén márciusban az Európai Bizottság közzétett egy javaslatot, amely egységesen keményebb fellépést írna elő az Európai Unió tagállamaiban többek között a gyerekekkel szexuálisan erőszakoskodókkal szemben. A javaslat szerint kutatások bizonyítják, hogy Európában a gyerekek akár 10-20 százaléka is elszenvedhet valamilyen szexuális visszaélés, ezért szigorúbb büntetésekre van szükség, és határozottabban kellene érvényt szerezni az elkövetők eltiltásának egyes szakmáktól, tevékenységektől. Az Európai Bizottság uniós belügyekért felelős tagja, Cecilia Malmström azt ígérte, mindent meg fognak tenni a kérdés megoldása érdekében, de a javaslatból még nem született a tagállamokra kötelező jogszabály. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkársága szerint "az uniós irányelvtervezet tárgyalása még folyamatban van, természetesen elfogadása esetén az átültetéshez szükséges módosításokat a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium elő fogja készíteni".