Gipsszel és savakkal készülnek az esős időre Kolontáron

Vágólapra másolva!
Ismét gipsszel és savakkal közömbösítenék a vörösiszap okozta lúgosságot Kolontár térségében esetleges nagyobb esőzések esetén. A héten esett esők miatt újra szivárog a lúgos folyadék, és emiatt a környék folyóvizeinek megint emelkedik a pH-értéke. A vörösiszap sok helyen - főleg a mezőkön - még mindig méteres magasságban áll, Devecsert vasárnapra szeretnék teljesen kitakarítani.
Vágólapra másolva!

Ha újra nagyobb esőzések érik el a térséget, készen állnak arra, hogy a folyókba újra beszivárgó vörösiszap okozta lúgosságot ismét gipsszel és savakkal közömbösítsék - közölték vízügyi szakemberek Kolontáron. A Marcalban szerdán mért 9,5-ös pH-érték hírét kommentálva azt mondták, hogy az ivóvízbe nem jutott szennyeződés, így a lakosság ivóvízellátása ismét zavartalan.

A Kolontárra vezető úton, Devecser határában az MTI tudósítója azt látta, hogy az egykori szántóföldeken még magasan áll a vörösiszap, a területen lakások berendezési tárgyai, háztetők darabjai, ruhák vannak szétszóródva, és egy megsérült autó is áll messze az úttól és a település határától a szántón.

Vízügyi szakemberek az MTI tudósítójának csütörtökön Kolontáron, a még mindig vöröslő Torna patak mellett azt mondták, a kétnapos esőzés miatt a tározóból és a mezőgazdasági területekről újra szivárogni kezdett szennyeződés a patakba, így szerdán a Marcalban már újra 9,5-es pH-értéket mértek, holott a hétvégén ez csak 8,5-9-es volt. Attól tartanak, hogy megint lúgosodni fog a folyóvíz. Csütörtök délelőttre már kisütött a nap a térségben, de reggel még szemerkélő eső nehezítette a kárfelszámolást.

Sok helyen van még iszap

Ahhoz, hogy a vörösiszap okozta további szennyeződést meg tudják állítani, legelőször is le kellene zárni a zagytározó megsérült X-es kazettáját, majd a mezőgazdasági területekről összegyűjteni a néhol még méteres magasságban álló veszélyes anyagot. Mivel a külterületeken még nem kezdték el a kármentesítést, arra kérik a Mal Zrt.-t, jelöljön ki egy olyan területet, ahová folyamatosan lehet majd szállítani a szennyezett földet.

Eközben a devecseri polgármesteri hivatal előtt csütörtök reggel tartott eligazításon közölték, vasárnapig el kell takarítani Devecser utcáiról és udvarairól a vörösiszapot. A kármentesítésben katonák és önkéntesek segítik a katasztrófavédőket. Devecser elöntött részein mindenütt munkagépek dolgoznak, a kastélykertből három markolóval pakolják teherautókra az ajkai zagytározóból több mint két hete kiömlött veszélyes anyagot. Az iszap a település 21 utcájában háromszáz házat tett átmenetileg vagy véglegesen lakhatatlanná.

Az érintett házak felét is lebonthatják

A szennyezett utcák házai elől elbontották a kerítéseket, az udvarokat gipsszel szórták fel, de még mindig vannak olyan utcák, ahol nem lehet közlekedni. A kisváros mélyebben fekvő területeinek egyes részein még mindig méteres magasságban áll az iszap. A lezárt utcák kereszteződéseiben és a Devecserbe vezető utakon kora reggel rendőrök ellenőrizték az autósokat, az arra haladókat.

Azt még mindig nem tudni, hogy hány házat kell lebontani a katasztrófa miatt. Tart a kárfelmérés, az adatok egyeztetése. Toldi Tamás polgármester szerint lehet, hogy a megsérült 293 ház felét is meg kell semmisíteni.

A nap folyamán a katasztrófa sújtotta térségbe érkezik a honvédelmi miniszter és a kormányszóvivő, Devecserben és Kolontáron tájékozódnak a kármentesítési munkákról. Hende Csaba Meggyeserdőpusztán átadja a honvédelmi tárca által felújított, az iszapkárosultaknak kiutalt lakásokat, majd Nagy Annával megtekinti a kolontári Torna patakon katonák közreműködésével épülő híd munkálatait.