Vágólapra másolva!
Továbbra is őrzi vezető szerepét a Fidesz, a teljes népességen belül a párt támogatottsága 44 százalékos, míg az MSZP-é 13 százalék, a Jobbiké 8 százalék, az LMP-é 4 százalék - derül ki a HVG-ben közölt Medián felmérésből. A közvélemény-kutatás szerint évek óta nem volt ilyen magas azok aránya, akik szerint jó irányban haladnak az ország dolgai.
Vágólapra másolva!

A Fidesz-KDNP pártszövetség továbbra is fölényesen vezeti a népszerűségi statisztikákat, támogatottsága a teljes népességen belül 44 százalékos, míg az MSZP-é 13 százalék, a Jobbiké 8 százalék, az LMP-é 4 százalék - derül ki a HVG-ben közölt Medián felmérésből.

A legismertebb vezető politikusok népszerűségi rangsorát negyedik hónapja Orbán Viktor kormányfő vezeti, annak ellenére, hogy a népszerűsége május óta csökken, a választások óta először esett 60 százalék alá. A húszas lista első tizenhárom helyén kormánypárti politikusokat találhatók. A kormányfő mögött Schmitt Pál tartja a második helyét, és rajtuk kívül csak Kósa Lajos népszerűsége haladja meg az 50 százalékot. Jelenleg az LMP frakcióvezetője, Schiffer András a legkedveltebb ellenzéki politikus a húszas listán, támogatottsága 33 százalékos.

A Medián közvélemény-kutatása szerint évek óta nem volt ilyen magas azok aránya, akik szerint jó irányban haladnak az ország dolgai. A felmérés szerint 47 százalék szerint jó irányba mennek az ország dolgai, 39 százalék azonban továbbra is pesszimista. A kormánypárti szavazók 82 százaléka szerint jó az irány, míg az ellenzékiek 69 százalékának ellentétes a véleménye.

A felmérés szerint október elején a devizahitelesek 27 százalékuk tartotta a közepesnél valószínűbbnek, hogy olyan helyzetbe kerülhet, amikor már nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket. A lakosság legnagyobb része elsősorban a világgazdasági folyamatokat hibáztatja az alacsony forintárfolyamért, mégsem lehet elhanyagolni azokat - októberben az összes válaszadó 14, ezen belül a devizahitelesek 17 százaléka -, akik inkább vagy teljes mértékben a Fidesz-kormányt teszik felelőssé - olvasható a HVG által ismertetett felmérésben.