Eltávolítaná a Jobbik az 56-osok terén lévő emlékművet

Vágólapra másolva!
Az 1956-os forradalom megcsúfolásának nevezte a budapesti 56-osok terén lévő emlékművet a Jobbik. Murányi Levente, a párt alelnöke eltávolíttatná az emlékművet, amelynek helyére szerinte egy méltóbbat kell emelni.
Vágólapra másolva!

Eltávolítaná a budapesti 56-osok terén lévő emlékművet a Jobbik. Murányi Levente, a párt alelnöke - a Corvin közi felkelők egyike, akit 1957 februárjában, tizenhét évesen több társával együtt elfogtak, és aki ezután több mint két évet töltött börtönben - a városligeti emlékmű előtt tartott sajtótájékoztatón csütörtökön azt mondta: az alkotás sértő, a forradalom megcsúfolása.

Azt követelte, hogy állítsanak az emlékmű helyére olyat, amelyet a forradalomban részt vevők elfogadnak, ami a korábban elvetett pályaművek valamelyike lehetne. Murányi a jelenlegi emlékművet a Szabadság téri szovjet emlékmű helyére rakatná át. A politikus azzal indokolta a kezdeményezést, hogy a rozsdás vasoszlopoknak semmi közük 1956-hoz. Azt mondta, nincs kifogása ellene, hogy az alkotás a fémgyűjtőknek állítson emléket.

Losonczy Pál, a Jobbik fővárosi közgyűlési képviselője szerint vizsgálják annak lehetőségét, hogy az elmúlt nyolc év "kulturális és szellemi diktatúráját szimbolizáló" emlékmű helyére miként lehetséges egy másikat emelni.