WHO: Biztonságos a víz az iszap által elöntött településeken

Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Világszervezet szerint folytatni kell a megfigyeléseket az iszapkatasztrófa által sújtott településeken, de az ivóvíz a legfrissebb mérések alapján biztonságos. A szervezet az iszap maradéktalan eltávolítására szólított fel.
Vágólapra másolva!

Biztonságos az ivóvíz jelenleg a mérgező iszappal elöntött településeken, de a megfigyelését folytatni kell - csakúgy, mint a levegőét, a talajét és az élelmiszerekét az esetleges nehézfém-szennyezettség miatt - közölte csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO négytagú szakértői csoportjának múlt heti magyarországi mérésein alapuló jelentés a kiömlött maró hatású vörösiszap maradéktalan eltávolítását szorgalmazza, mindenekelőtt a házakból, hogy minimálisra csökkentsék a lakosság szennyezésnek való kitettségét. A szervezet arra is figyelmeztet, hogy a helybélieket és a takarítási munkálatokba bevont mintegy négyezer embert egyértelmű tanácsokkal kell ellátni egészségük védelme érdekében.

Nagy Anna kormányszóvivő csütörtökön közölte, hogy a mérések szerint a levegőben szálló por nem haladja meg a határértéket az érintett településeken.

A Mal Zrt. ajkai iszaptárolójának gátja október 4-én szakadt át, a kiömlő vörösiszap elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő területeit. A kormány október 6-án kihirdette a veszélyhelyzetet. Az iszapkatasztrófa következtében kilencen vesztették életüket, és mintegy 150-en sérültek meg, egyikőjük állapota hétfőn válságosra fordult. Itt folyamatosan követheti az iszapömlés utáni eseményeket.