Gyanútlan kismamákat igazoltattak a Gerébet letartóztató rendőrök

Geréb Ágnes, szülész, bába pere második tárgyalási napjára érkezik vezetőszáron a Fővárosi Bíróságra, bilincs, BVOP, büntetés-végrehajtás, őr, bilincs, otthonszülés
Vágólapra másolva!
Akaratuk ellenére csak várakoztatás és igazoltatás után engedték el a rendőrök azokat a terhes kismamákat, akik egy október eleji, balul sikerült szülés idején a Geréb Ágnes által vezetett születésházban voltak. A terhes nők egy szülésre felkészítő tanfolyamon vettek részt, a szüléshez semmi közük nem volt. A rendőrség szerint nem történt túlkapás, mindenkit ellenőrizniük kellett.
Vágólapra másolva!

Egyesével ellenőrizték a rendőrök azokat a várandós nőket, akik a XII. kerületi születésházban tartózkodtak október 5-én, mikor komplikációk miatt mentőt kellett hívni egy szülő nőhöz - állította az [origo]-nak egy nevének elhallgatását kérő kismama, aki aznap a helyszínen volt.

A budai lakásban éppen egy szülésre felkészítő foglalkozást tartottak, az otthon szülést tervező résztvevő párok nem is tudtak arról, hogy a születésházban közben egy asszony életre hozta gyermekét - mondta [origo]-nak nyilatkozó forrás. Geréb ügyvédje, Fazekas Tamás szerint a várandós asszonynál spontán módon indult meg, ezért az eltiltott Gerébnek kellett levezetnie a szülést. A megszületett kisfiút a mentőknek kellett újraéleszteni, ezért a szülés után megjelent a rendőrség, Gerébet és több munkatársát elvitték, a helyszínen lévő kismamákat pedig nem akarták elengedni.

"A foglalkozást ezúttal nem Geréb Ágnes tartotta, mi egy másik szobában voltunk, és csak annyit hallottunk később, hogy egy szülés miatt mentőt kellett hívni, majd megjelentek a rendőrök" - mondta a nő. Szerinte egyértelmű volt, hogy ők a születésház egy teljesen más részén tartózkodtak, és semmi közük nem volt a szüléshez, a felkészítő beszélgetésen résztvevő várandós nőket és férjeiket a rendőrök mégsem akarták elengedni. "Mikor többen közülünk határozottabban kezdtek tiltakozni, főleg két apuka, akkor elkezdtek egyesével elengedni. De előtte meg kellett várni, hogy ellenőrizzék, nem vagyunk-e fenn a körözési listán" - mondta a nő.

"Mivel a helyszínen bűncselekmény elkövetésének gyanúja merült fel, a rendőrök a helyszín biztosítása mellett, megkezdték az adatgyűjtést és tanúkutatást. Ennek során a rendőrök törvényben rögzített jogkörüknél fogva igazoltatták a jelen lévőket, rögzítették adataikat, majd az intézkedés ezen részének befejeztével az érintettek szabadon elhagyhatták a helyszínt" - válaszolta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóosztálya kérdésünkre, hogy valóban ott tartották-e akaratuk ellenére a kismama-csoportot. Az ügyben a BRFK nyomoz foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt, azonban a helyszínen "az elsődleges intézkedéseket a BRFK XII. kerületi Rendőrkapitányságának munkatársai hajtották végre" - tették hozzá.

Geréb Ágnes az eset után előzetes letartóztatásba került. Közben több korábbi, balul sikerült otthon szülés miatt bírósági eljárás folyik ellene, de a tárgyalásokra így a rendőrség szállította az előzetesből. Az [origo] Gerébről és az otthon szülésről szóló cikkéhez fűzött kommentjében több olvasó jelezte, nem érti, hogy a rendőri kíséret mellett miért kell megbilincselve, vezetőszíjon szállítani az eltiltott orvost. A BRFK ezt kérdésünkre azzal indokolta: az érvényes jogszabályok alapján bilincset alkalmazhatnak az érintett személy "önkárosításának megakadályozására, támadásának, szökésének megakadályozására, illetve ellenszegülésének megtörésére".