Kifizette az állam a 2006-os kártérítések nagyobb részét

Vágólapra másolva!
Mintegy száz ember jelentkezett kártésítésért a 2006-os őszi jogsértések miatt, közülük 79-cel már megegyezett az erre a célra felállított bizottság. A károsultak összesen 165 milliót kaptak, a legtöbbet az az ember, akinek szemét gumilövedékkel kilőtték.
Vágólapra másolva!

Több mint 165 millió forintot fizetett ki eddig az állam a 2006-os rendőri jogsértések áldozatainak - mondta Kontrát Kátoly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján. a több tárca és a rendőrség képviselőiből álló bizottságnál 101 károsult jelentkezett, eddig 79 emberrel kötötték meg a kártérítésről szóló szerződést, 22 esetben még tartanak a tárgyalások, az ő kárigényük összesen 101,5 millió forint.

A legtöbbet, 28,5 millió forintot egy olyan ember kapta, akinek a gumilövedék az egyik szemét szinte teljesen megvakította. A legkisebb kártérítési összeg 50 ezer forint volt, olyan esetben, mikor rendőri intézkedés közben valaki ruházatában esett kár. Az államtitkár szerint a kártalanításokkal kapcsolatos tárgyalásokat tovább folytatják, hiszen lehetnek még újabb jelentkezők.

A parlament már a kormányváltás után határozatban ismerte el az állam felelősségét a 2006 őszi események jogsértései miatt, és rendelte el a kárpótlást. Azok nem kapnak az államtól pénzt, akiket korábban már jogerős bírósági ítélet alapján kártalanítottak.