Okirat-hamisítással gyanúsítják a kiskunhalasi pszichiátria vezetőjét

Vágólapra másolva!
Vagyon elleni bűncselekmény és okirat-hamisítás miatt meggyanúsították a kiskunhalasi pszichiátria igazgatóját és belső ellenőrét is. A nyomozás ügyészi felügyelet mellett zajlik. A kiskunhalasi intézményben januárban is indult egy nyomozás: azóta három ápoló ellen emeltek vádat, mert az ügyészség szerint vertek és szexuális játékokra kényszerítettek betegeket.
Vágólapra másolva!

Újabb nyomozás indult a kiskunhalasi Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonában, és vagyon elleni bűncselekmények, illetve okirathamisítás miatt a gyanúsítottként hallgatták ki az intézmény igazgatóját, és belső ellenőrét is - mondta az [origo]-nak Farkasné Wodring Zsuzsanna, a kiskunhalasi rendőrkapitányság sajtóreferense.

Az [origo] információi szerint az immár ügyészi felügyelet alatt zajló nyomozás a megyei főjegyző feljelentése nyomán indult, a "vagyon elleni bűncselekmény" csalás gyanúját jelenti. A gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek.

Három gyanúsított ápoló

Az ügy független a pszichiátrián az év elején indult nyomozástól, melynek alapján júliusban vádat emeltek az intézmény három ápolója ellen. Januárban két ápolónő feljelentése nyomán indult a nyomozás, akik azt állították, hogy több ápoló rendszeresen veri az ott kezelteket, valamint különböző szexuális műsorok előadására veszik rá őket. Bűár az eredeti feljelentés alapján nem tudtak vádat megfogalmazni az ügyészek, találtak olyan erőszakos eseteket, amelyek alapján vádat emeltek.

A Magyar Nemzetnek augusztusban nyilatkozó ügyészek szerint jegyzőkönyvek készültek a verésekről, a homoszexuális erőszakról, az intézet vezetője mégsem tett lépéseket, az ügyeket "szó szerint eltussolták. Az ügyészek azt mondták, újra az intézményben dolgozik az a három férfi, akiket az ügyészség a gondjaikra bízott, szellemileg sérült emberek ellen elkövetett különböző bűncselekményekkel vádol. Egyikük a vádak szerint egyszer úgy megvert egy beteget, hogy mentőt kellett hívni hozzá. A vádlottak házi őrizete időközben megszűnt, így csak az intézményvezetőn múlt, visszaveszi-e őket. Az ügy részleteiről itt olvashat bővebben.

Túlfogyasztó autó és ok nélkül felvett költségtérítés

Kastyák János, az igazgatónő védője az [origo]-nak azt mondta, a gyanúsítások függetlenek a januárban indult nyomozástól, egy megyei ellenőrzés során derült rájuk fény. Az ügyvéd szerint az okirathamisítás gyanúja a pszichiátria szolgálati kocsijával kapcsolatos: az autó, amelyet főként az igazgató használ, "túlfogyasztásba keveredett", és az igazgató rosszul vezette a menetlevelet, nem tüntette fel a túlfogyasztást. Kastyák azt mondta, emiatt nem keletkezett kár, és a túlfogyasztást műszaki hiba okozta.

A csalás gyanúja úgy merült fel, hogy az intézmény belső ellenőre jelentkezett egy tanfolyamra, amelynek költségét ugyan nem fizette ki az intézmény, de a mintegy ötvenezer forintos útiköltséget állták. Később derült ki, hogy a dolgozó nem ment el a tanfolyamra, de a költségtérítést felvette. Kastyák szerint a pszichiátria vezetése erről nem tudott, a belső ellenőr pedig azóta visszafizette az összeget.